• Un consum zilnic de alimente fermentate și de fibre, timp de doar patru săptămâni, a avut un efect semnificativ asupra scăderii nivelului de stres perceput.
  • Stresul și comportamentul sunt, de asemenea, legate de microbiomul nostru.
  • Nu a fost clar până acum dacă schimbarea dietei (și, prin urmare, a microbiomului nostru) ar putea avea un efect distinct asupra nivelului de stres.

Când vine vorba de a face față stresului, ni se spune adesea că cele mai bune lucruri pe care le putem face sunt exercițiile fizice, să ne facem timp pentru activitățile noastre preferate sau să încercăm meditația sau atenția. Tipurile de alimente pe care le consumăm pot fi, de asemenea, o modalitate eficientă de a face față stresului, potrivit unei cercetări publicate de mine și de alți membri ai APC Microbiome Ireland.
Cel mai recent studiu al nostru a arătat că un consum zilnic de alimente fermentate și de fibre, timp de doar patru săptămâni, a avut un efect semnificativ asupra scăderii nivelului de stres perceput.

În ultimul deceniu, un număr tot mai mare de cercetări a arătat că dieta poate avea un impact uriaș asupra sănătății noastre mentale. De fapt, o dietă sănătoasă poate chiar să reducă riscul multor boli mentale comune. Mecanismele care stau la baza efectului dietei asupra sănătății mintale nu sunt încă pe deplin înțelese. Dar o explicație pentru această legătură ar putea fi prin intermediul relației dintre creierul nostru și microbiomul nostru (trilioanele de bacterii care trăiesc în intestinul nostru).

Cunoscută sub numele de axa intestin-creier, aceasta permite creierului și intestinului să fie în comunicare constantă unul cu celălalt, permițând desfășurarea unor funcții esențiale ale organismului, cum ar fi digestia și apetitul. De asemenea, înseamnă că centrele emoționale și cognitive din creierul nostru sunt strâns legate de intestin.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
PARISUL LUMINAT
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ

În timp ce cercetările anterioare au arătat că stresul și comportamentul sunt, de asemenea, legate de microbiomul nostru, nu a fost clar până acum dacă schimbarea dietei (și, prin urmare, a microbiomului nostru) ar putea avea un efect distinct asupra nivelului de stres.

Acesta este scopul pe care și l-a propus studiul nostru. Pentru a testa acest lucru, am recrutat 45 de persoane sănătoase cu diete relativ sărace în fibre, cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani. Mai mult de jumătate erau femei. Participanții au fost împărțiți în două grupuri și li s-a repartizat aleatoriu o dietă pe care să o urmeze pe durata celor patru săptămâni ale studiului.

Aproximativ jumătate dintre ei au primit o dietă concepută de nutriționistul Kirsten Berding, care să crească cantitatea de alimente prebiotice și fermentate pe care le consumau. Această dietă este cunoscută sub numele de dietă psihobiotică”, deoarece includea alimente care au fost legate de o mai bună sănătate mintală.

Acest grup a beneficiat de o sesiune de educație individuală cu un dietetician atât la începutul, cât și la jumătatea studiului. Li s-a spus că ar trebui să urmărească să includă zilnic 6-8 porții de fructe și legume bogate în fibre prebiotice (cum ar fi ceapa, prazul, varza, merele, bananele și ovăzul), 5-8 porții de cereale pe zi și 3-4 porții de leguminoase pe săptămână.

De asemenea, li s-a spus să includă 2-3 porții de alimente fermentate zilnic (cum ar fi varza murată, chefirul și kombucha). Participanții la dieta de control au primit doar sfaturi dietetice generale, bazate pe piramida alimentară a alimentației sănătoase.