• Dacă ar avea ocazia, o mulțime de oameni ar opta probabil să elimine complet stresul din viața lor.
  • Cu toate acestea, noi descoperiri fascinante de la Universitatea din Georgia indică faptul că un pic de stres poate fi de fapt foarte benefic atât pentru corp, cât și pentru creier.
  • Cercetătorii spun că nivelurile scăzute până la moderate de stres par să favorizeze îmbunătățirea memoriei de lucru.

Dacă ar avea ocazia, o mulțime de oameni ar opta probabil să elimine complet stresul din viața lor. Cu toate acestea, noi descoperiri fascinante de la Universitatea din Georgia indică faptul că un pic de stres poate fi de fapt foarte benefic atât pentru corp, cât și pentru creier.

Atunci când suntem stresați, suntem de obicei forțați să facem față unor situații imprevizibile sau tensionate care ne pot zdruncina fizic corpul. Deși aceste scenarii nu sunt aproape niciodată amuzante pe moment, ele au rolul de a ne împinge în afara zonelor noastre de confort – iar acesta poate fi un lucru bun pentru minte. Cercetătorii spun că nivelurile scăzute până la moderate de stres par să favorizeze îmbunătățirea memoriei de lucru.

Memoria de lucru se referă la informațiile pe termen scurt pe care oamenii le folosesc pentru a îndeplini sarcinile zilnice. Printre exemple se numără reamintirea numărului de telefon al cuiva sau reținerea indicațiilor în timp ce conduceți. Deloc surprinzător, autorii studiului subliniază că aceste beneficii sunt limitate la un stres moderat. Odată ce nivelul de stres ajunge la niveluri ridicate, acesta poate fi dăunător pentru sănătatea cuiva.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Rezultatele negative ale stresului sunt destul de clare și nu sunt noi”, spune autorul principal al studiului, Assaf Oshri, profesor asociat la Colegiul de Științe ale Familiei și Consumatorului, într-un comunicat al universității.

Stresul cronic este, de asemenea, legat de o susceptibilitate crescută la numeroase boli, de la greață și migrene la hipertensiune și boli de inimă. „Dar există mai puține informații despre efectele unui stres mai limitat”, adaugă profesorul Oshri. „Constatările noastre arată că nivelurile scăzute până la moderate de stres perceput au fost asociate cu o activare neuronală ridicată a memoriei de lucru, ceea ce a dus la o performanță mentală mai bună.”

Ai nevoie de resursele potrivite pentru a fi întărit de stres

În cercetări anterioare, Oshri și colegii săi au demonstrat că nivelurile de stres scăzute până la moderate ar putea ajuta indivizii să își dezvolte reziliența și să reducă riscul de a dezvolta tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia și comportamentele antisociale. Acel proiect anterior constatase, de asemenea, că episoadele limitate de stres par să îi ajute pe oameni să facă față unor situații stresante viitoare. Această ultimă lucrare se bazează pe acel studiu anterior, oferind imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) care arată modul în care nivelurile scăzute până la moderate de stres pot fi benefice pentru părți ale creierului care controlează memoria de lucru.

Echipa de cercetători a analizat o serie de scanări RMN la peste 1.000 de persoane de diferite origini rasiale și etnice. Rezultatele arată că persoanele care s-au confruntat cu niveluri de stres scăzute până la moderate au avut o activitate crescută în părțile creierului lor implicate în memoria de lucru. În schimb, cei care se confruntau cu niveluri ridicate cronice de stres au prezentat un declin în aceleași zone ale creierului.

Subiecților studiului li s-au pus întrebări cu privire la frecvența cu care au experimentat anumite gânduri sau sentimente. De exemplu, În ultima lună, cât de des ați fost supărat din cauza unui lucru care s-a întâmplat pe neașteptate?” și În ultima lună, cât de des ați constatat că nu puteți face față tuturor lucrurilor pe care le aveați de făcut?”.

Rețelele sociale ale participanților au fost, de asemenea, analizate printr-o serie de măsuri diferite. Printre exemple se numără modul în care aceștia s-au simțit în legătură cu propria lor capacitate de a face față unor evenimente neașteptate, cât de mulțumiți au fost de faptul că viața lor contează și are sens și disponibilitatea sprijinului bazat pe prieteni în cadrul rețelelor lor sociale.

Pentru a evalua memoria de lucru, subiecților li s-au arătat o serie de patru tipuri de imagini cu lucruri precum instrumente și fețe de persoane. Apoi, mai târziu, li s-a cerut să își amintească dacă erau aceleași fotografii care le-au fost arătate înainte. Autorii studiului au analizat RMN-urile care arătau creierul subiecților în timp ce aceștia îndeplineau sarcinile.

În special, persoanele care au raportat un nivel ridicat de sprijin social din partea prietenilor și a familiei au fost mai în măsură să facă față în mod sănătos unor niveluri de stres scăzute sau moderate.

Trebuie să ai resursele potrivite pentru a fi întărit de greutăți și stres”, conchide profesorul Oshri. Pentru unii oameni, a fi expus la dificultăți este un lucru bun. Dar pentru alții, poate că nu. Este posibil să poți suporta mai mult stres dacă ai o comunitate sau o familie care te sprijină”. Studiul este publicat în Neuropsychologia.