- Sunak a descris anterior China ca fiind o „provocare sistemică” și „cea mai mare amenințare statală la adresa securității noastre economice”.
- „Sub conducerea mea nu vom alege status quo-ul. Vom face lucrurile diferit”, a declarat Sunak.
- Oficialii Uniunii Europene au pus sub semnul întrebării dacă Marea Britanie sub conducerea lui Johnson s-a angajat cu adevărat să respecte acordurile juridice privind Brexit.
Premierul britanic Rishi Sunak intenționează să promită luni să mențină sau să crească ajutorul militar acordat Ucrainei anul viitor și să se confrunte cu concurenții internaționali „nu cu o retorică grandioasă, ci cu un pragmatism robust”.
Advertisment
Sprijinul guvernului britanic pentru Ucraina a rămas neschimbat, în pofida tulburărilor din ultimele luni, când Boris Johnson a fost succedat în funcția de prim-ministru de Liz Truss și apoi de Sunak. Cu toate acestea, unii conservatori îl consideră pe Sunak mai puțin aprig în privința Chinei decât Truss – deși o întâlnire planificată între Sunak și președintele chinez Xi Jinping la summitul G20 din această lună de la Bali a eșuat, iar săptămâna trecută Londra a interzis accesul camerelor de securitate fabricate în China în clădirile guvernamentale sensibile.
„Sub conducerea mea nu vom alege status quo-ul. Vom face lucrurile diferit”, a declarat Sunak într-un extras publicat de biroul său din primul său discurs important de politică externă, pe care intenționează să îl țină luni în districtul financiar al Londrei. Sunak a spus că prioritățile sale vor fi „libertatea, deschiderea și statul de drept”.
Recomandări
Oficialii Uniunii Europene au pus sub semnul întrebării dacă Marea Britanie sub conducerea lui Johnson s-a angajat cu adevărat să respecte acordurile juridice privind Brexit, în special în ceea ce privește Irlanda de Nord. În ceea ce privește Ucraina, Sunak nu a indicat nicio schimbare față de politica urmată de Johnson și Truss.
„Vom fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Vom menține sau vom crește ajutorul nostru militar anul viitor. Și vom oferi un nou sprijin pentru apărarea aeriană”, a declarat el. În septembrie, Marea Britanie a declarat că este al doilea cel mai mare donator militar al Ucrainei, după Statele Unite, oferind un ajutor de 2,3 miliarde de lire sterline (2,8 miliarde de dolari) în acest an.
Sunak a declarat că Marea Britanie trebuie să adopte aceeași abordare pe termen lung ca și adversarii și concurenții săi, pe care nu i-a numit direct în extrasele discursului, și că Marea Britanie ar trebui să facă „un salt evolutiv” în abordarea sa în materie de politică externă.
„Înseamnă să oferim o economie mai puternică acasă – pentru că aceasta este fundamentul puterii noastre în străinătate. Și înseamnă să le ținem piept concurenților noștri, nu cu o retorică grandioasă, ci cu un pragmatism robust”, a spus el. Sunak a descris anterior China ca fiind o „provocare sistemică” și „cea mai mare amenințare statală la adresa securității noastre economice”.
Partenerii noștri