• Cel mai bătrân animal terestru din lume – o broască țestoasă pe nume Jonathan – sărbătorește împlinirea vârstei de 190 de ani.
  • Născută la începutul anilor 1800, remarcabila reptilă a trăit, de asemenea, mai mult decât orice altă broască țestoasă înregistrată vreodată.
  • În timpul petrecut pe Pământ, Jonathan a trăit două războaie mondiale și a fost martor la introducerea radiourilor, telefoanelor, televizoarelor, internetului, mașinilor și a unui aeroport pe insulă.

Cel mai bătrân animal terestru din lume – o broască țestoasă pe nume Jonathan – sărbătorește împlinirea vârstei de 190 de ani. Născută la începutul anilor 1800, remarcabila reptilă a trăit, de asemenea, mai mult decât orice altă broască țestoasă înregistrată vreodată.

Jonathan locuiește pe insula tropicală vulcanică Sfânta Elena – un teritoriu britanic îndepărtat din Oceanul Atlantic de Sud – din 1882. Când a sosit pe insulă, în urmă cu 140 de ani, măsurătorile de cochilie indicau că avea cel puțin 50 de ani, așa că este posibil ca el să fie chiar mai bătrân decât ziua de naștere pe care o marchează.

În timpul petrecut pe Pământ, Jonathan a trăit două războaie mondiale și a fost martor la introducerea radiourilor, telefoanelor, televizoarelor, internetului, mașinilor și a unui aeroport pe insulă.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Joe Hollins, un veterinar pensionar de la St Helena, care continuă să aibă grijă de Jonathan, îl descrie ca fiind un „animal magnific”. El a spus: Când te gândești, dacă a fost conceput în 1832 – epoca georgiană. – Doamne, ce schimbări în lume. Războaiele mondiale, ascensiunea și căderea Imperiului Britanic, numeroșii guvernatori, regi și regine care au trecut, este de-a dreptul extraordinar. Iar el a fost aici și s-a bucurat. Chiar cred că este fabulos, de fapt. Este un animal grozav. Și, ca veterinar, ce privilegiu mai mare este decât să ai grijă de cel mai vechi animal terestru cunoscut din lume? „Adică, cât de des se întâmplă așa ceva? Este un astfel de privilegiu să poți avea grijă de acest animal magnific.”

În cinstea statutului său de celebritate locală și de cel mai longeviv locuitor al insulei, rezidenții organizează trei zile de festivități pentru ziua de naștere a lui Jonathan, hrănindu-l cu legumele sale preferate. Sărbătorile au început ieri (vineri, 2 decembrie), cu postere care celebrează viața țestoasei expuse la casa sa din Plantation House, împreună cu o multitudine de fotografii și mesaje de la persoanele care l-au întâlnit de-a lungul anilor.

Astăzi, între timp, Jonathan se poate aștepta la un mare festin vegetarian, care va fi transmis în direct pentru toți fanii săi din întreaga lume pe pagina de Facebook a St Helena Tourism. Apoi, duminică, petrecerea se va încheia cu un târg în aer liber la Plantation House, unde va avea loc și premiera unui videoclip animat și a unui cântec despre viața lui Jonathan.

Apoi i se va oferi tortul său aniversar, făcut în întregime din alimentele sale sănătoase preferate, în timp ce o ștampilă specială va fi emisă pentru a comemora această ocazie.