• 3 astronauți chinezi au aterizat duminică în deșertul Gobi, din nordul Chinei, după 6 luni.
  • Cei 3 au luat parte la misiunea Shenzhou-14, care a fost lansată în iunie.
  • China și-a construit stația proprie, după ce a fost exclusă din Stația Spațială Internațională.

Trei astronauți chinezi au aterizat duminică în deșertul Gobi, din nordul Chinei, după șase luni de lucru la finalizarea construcției stației spațiale, Tiangong. Cei trei au participat la misiunea Shenzhou-14, care a fost lansată în luna iunie.

Potrivit BBC, cei trei astronauţi, doi bărbaţi şi o femeie, au o stare de sănătate bună.

Ultimul modul al staţiei chineze a fost lansat şi conectat la sfârşitul lunii octombrie, o etapă crucială înainte de finalizarea asamblării staţiei, programată pentru sfârşitul anului.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

,,Sunt onorat să fiu martor la formarea şi configurarea de bază a staţiei noastre spaţiale” , a declarat Chen Dong, pilot al forţelor aeriene, devenit primul astronaut chinez care a rămas pe orbită peste 200 de zile, potrivit agenţiei Xinhua.

Echipajul a predat ştafeta celor trei astronauţi ai misiunii Shenzhou-15, care au ajuns la sfârşitul lunii noiembrie la bordul staţiei Tiangong. Atunci s-a petrecut primul transfer de echipaj pe orbită realizat de astronauţi chinezi.

China a fost exclusă din proiectul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) în 2011, când Statele Unite i-au interzis agenţiei sale spaţiale, NASA, orice parteneriat cu Beijingul.

Odată finalizată, staţia spaţială Tiangong va avea o greutate de 90 de tone – aproximativ un sfert din ISS – şi o mărime similară cu cea a fostei staţii sovietice Mir.

Staţia spaţială Tiangong, cunoscută şi sub acronimul CSS, va avea o durată de funcţionare de cel puţin 10 ani şi va găzdui diverse experimente ştiinţifice în condiţii marcate de absenţa aproape completă a gravitaţiei.