- După ce a petrecut peste 25 de zile în spaţiu şi a survolat la mică distanţă Luna, capsula Orion a NASA a amerizat duminică în Oceanul Pacific.
- Amerizarea a avut loc în largul insulei mexicane Guadalupe la ora 17:40 GMT.
- O navă a Marinei americane, USS Portland, a fost pregătită pentru operaţiunile de recuperare, pentru care NASA s-a antrenat de mai mulţi ani.
După ce a petrecut peste 25 de zile în spaţiu şi a survolat la mică distanţă Luna, capsula Orion a NASA a amerizat duminică în Oceanul Pacific, marcând finalul misiunii test Artemis 1, al cărei scop a fost să pregătească întoarcere oamenilor pe Lună în anii care vin, potrivit Le Journal.
Advertisment
„O aterizare perfectă”
Amerizarea a avut loc în largul insulei mexicane Guadalupe la ora 17:40 GMT.
Intrarea în atmosferă, o mare provocare
Capsula, care nu a avut niciun astronaut la bord pentru acest zbor test, a intrat în atmosfera terestră cu o viteză de 40.000 de km/h şi a fost nevoită să suporte o căldură de 2.800 de grade Celsius, adică jumătate din temperatura de la suprafaţa Soarelui.
Obiectivul principal al misiunii a fost să testeze în aceste condiţii scutul termic al capsulei, cel mai mare construit vreodată (cu un diametru de 5 metri).
Nava spaţială a fost mai întâi încetinită în coborârea sa vertiginioasă de atmosferă, apoi de o serie de nu mai puţin de 11 paraşute, până când a atins o viteză de circa 30 km/h în momentul lovirii apei.
O navă a Marinei americane, USS Portland, a fost pregătită pentru operaţiunile de recuperare, pentru care NASA s-a antrenat de mai mulţi ani. Au fost de asemenea desfăşurate elicoptere şi bărci pneumatice.
Partenerii noștri