• Adulții mai în vârstă deplâng adesea pierderea vremurilor bune de altădată, când vecinii erau prieteni în loc de străini și toți își lăsau ușile descuiate.
  • O nouă cercetare interesantă de la Universitatea Rutgers a descoperit că sentimentul de a fi conectat cu vecinii pare să promoveze rezultate mai bune în materie de sănătate.
  • Cercetătorii au considerat că este important să identifice ce factori pot sau nu pot contribui la reducerea efectelor negative ale vieții singure.

Adulții mai în vârstă deplâng adesea pierderea vremurilor bune de altădată, când vecinii erau prieteni în loc de străini și toți își lăsau ușile descuiate. În timp ce securitatea locuinței este un lucru important, o nouă cercetare interesantă de la Universitatea Rutgers a descoperit că sentimentul de a fi conectat cu vecinii pare să promoveze rezultate mai bune în materie de sănătate.

Autorii studiului raportează că legăturile puternice cu vecinii au atenuat impactul negativ al locuirii singure asupra ratelor de mortalitate în rândul adulților în vârstă. Deși această lucrare are un domeniu de aplicare oarecum limitat, rezultatele sugerează totuși că percepția încrederii și a legăturii cu vecinii poate contribui la reducerea riscului de deces.

Acest proiect s-a axat pe legătura de vecinătate în rândul chinezilor americani care locuiesc în zona metropolitană din Chicago și dacă aceste legături ar reduce impactul vieții singure asupra riscului de deces prematur.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Vârstnicii americani de origine chineză care locuiau singuri în cartiere cu un nivel scăzut de coeziune au avut mai multe șanse să moară mai devreme decât cei care locuiau singuri în cartiere cu un nivel ridicat de coeziune”, a declarat într-un comunicat de presă Yanping Jiang, autorul studiului, membru al facultății de la Centrul pentru sănătatea comportamentală a populației din cadrul Institutului Rutgers pentru sănătate, politici de îngrijire a sănătății și cercetare în domeniul îmbătrânirii.

Aproximativ 27 la sută dintre persoanele cu vârsta de 60 de ani sau mai mult trăiesc singure în SUA, potrivit Pew Research Center. Faptul de a trăi singur a fost asociat cu o serie de rezultate negative pentru sănătate, cum ar fi bolile de inimă, depresia, moartea prematură, demența și sănătatea biologică generală precară. Așadar, cercetătorii au considerat că este important să identifice ce factori pot sau nu pot contribui la reducerea efectelor negative ale vieții singure.

Consolidarea legăturilor cu vecinii este o modalitate promițătoare de reducere a deceselor premature

Autorii studiului au investigat dacă percepția încrederii și a legăturii dintre vecini are un impact asupra riscului de deces în rândul acestei populații. Persoanele care locuiau singure și care au raportat interacțiuni sau conexiuni minime cu vecinii lor au avut un risc de deces cu 48,5% mai mare în comparație cu colegii lor care locuiau cu alte persoane. Între timp, persoanele care locuiau singure și care au raportat o legatură puternică cu vecinii lor au prezentat riscuri de deces foarte asemănătoare cu cele care locuiau cu alte persoane.

Stabilirea unei înțelegeri mai clare a modului în care diferitele tipuri de cartiere pot influența rezultatele în materie de sănătate ale localnicilor poate ajuta la crearea de noi politici sociale și inițiative de sănătate publică menite să promoveze medii de vecinătate mai bune și mai incluzive.

„Constatările noastre arată provocările deosebite cu care se confruntă adulții mai în vârstă care trăiesc singuri în comunități cu puțină interacțiune sau conexiune”, conchide Jiang, care este instructor la Departamentul de Medicină de Familie și Sănătate Comunitară de la Rutgers. Îmbunătățirea relațiilor cu vecinii poate fi o modalitate promițătoare de a reduce decesul timpuriu în rândul adulților în vârstă care trăiesc singuri.”

Studiile viitoare ar trebui să se concentreze asupra factorilor suplimentari implicați în cartiere și asupra modului în care aceștia pot sau nu influența sănătatea adulților în vârstă. La nivel individual, cu toții ne putem face partea noastră. Luați în considerare posibilitatea de a fi doar un pic mai prietenoși cu vecinii, în special cu cei care locuiesc singuri. Studiul este publicat în Social Science & Medicine.