• Pe 30 decembrie 1947, comuniștii l-au forțat pe Regele Mihai să abdice.
  • Regele a plecat din România pe 3 ianuarie 1948. Regele a revenit în România după Revoluția din 1989.
  • Comuniștii i-au retras cetățenia română în 1948. Regele și-recuperat cetățenia în 1997 când președinte era Constantinescu.

Revelionul e aproape, dar nu a fost mereu la fel de multă bună dispoziție într-o zi ca azi. S-au împlinit 75 de ani de când comuniștii le-au interzis românilor să aibă revelion regal. Pe 30 decembrie 1947 l-au obligat pe Regele Mihai să abdice.

Regele Mihai abia venise de la Londra – acolo unde a sărbătorit alături de vărul său Philipp – căsătoria acestuia cu Regina Elisabeta a doua. Cât a fost plecat comuniștii i-au pregătit o nouă plecare – forțată și – sperau ei – definitivă.

Dacă nu pleci vor muri 1.000 de studenți” – a fost șantajul care l-a făcut pe regele Mihai să renunțe la putere. Era vorba de studenții care protestau impotriva noii puteri de la guvernare reprezentată de comuniști.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Peste 4 zile Regele a plecat din țară împreună cu familia sa. A povestit peste ani cum prim-ministrul Petru Groza l-a amenințat cu pistolul.

„Groza, cum avea obiceiul lui de a face glume foarte deplasate. Mi-a facut gestul ăsta ăsa. Zice «simtiți!». Și am simțit. Avea un pistol în buzunar. Și s-a întors către mama mea: Să nu i se întâmple, ce i s-a întâmplat lui Antonescu” , a povestit Regele Mihai.

„Ne-a înconjurat casa, ne-a tăiat telefoanele, garda noastră a fost arestată” , a mai spus Regele Mihai.