• Echipa a analizat datele unui studiu în curs de desfășurare pe termen lung privind sănătatea inimii, care a început la sfârșitul anilor 1980.
  • Cei cu cele mai ridicate niveluri de sodiu seric (144,5-146 mmol/l) au avut cu 21% mai multe șanse de a suferi de moarte prematură în comparație cu cei cu cele mai scăzute niveluri de sodiu seric.
  • Cercetătorii sunt prudenți să remarce că aceste constatări nu pot sugera în mod direct că scăderea cronică a hidratării determină scurtarea duratei de viață.

Un studiu realizat de cercetătorii de la National Institutes of Health (NIH) sugerează că persoanele care nu beau suficiente lichide ar putea fi expuse unui risc mai mare de boli cronice și sunt mai predispuse să moară la o vârstă mai tânără.

Noul studiu a fost inspirat de cercetări anterioare ale aceleiași echipe de oameni de știință de la NIH care au investigat efectele restricției de apă pe termen lung asupra sănătății șoarecilor. Acel studiu din 2019 a constatat că privarea cronică a șoarecilor de o hidratare suficientă le-a scurtat durata de viață cu aproximativ șase luni – echivalentul a 15 ani de viață umană.

Așa că această cercetare actuală și-a propus să exploreze dacă nivelurile optime de hidratare la oameni influențează sănătatea și îmbătrânirea. Pentru a face acest lucru, echipa a analizat datele unui studiu în curs de desfășurare pe termen lung privind sănătatea inimii, care a început la sfârșitul anilor 1980. Datele au cuprins mai mult de 15.000 de participanți, urmăriți în medie timp de peste 25 de ani.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Ca o măsură indirectă a hidratării, cercetătorii au analizat nivelurile de sodiu seric din probele de sânge. La persoanele sănătoase, acest lucru a fost recunoscut de mult timp ca fiind o modalitate eficientă de a măsura cât de bine hidratat este un organism uman, nivelurile normale de sodiu seric situându-se între 135 și 146 mmol/l.

Nivelurile de sodiu seric din cohortă au fost măsurate în mai multe perioade de timp pe parcursul a 25 de ani, alături de urmărirea a 15 markeri de sănătate utilizați pentru a evalua îmbătrânirea biologică. Acești markeri au inclus tensiunea arterială, biomarkerii imunitari și nivelul de zahăr din sânge.

În general, cercetarea a constatat o corelație semnificativă între participanții cu niveluri de sodiu seric peste 142 mmol/l și o îmbătrânire biologică mai rapidă. Mai exact, acei participanți cu niveluri serice de sodiu peste 142 mmol/l aveau cu până la 15% mai multe șanse de a se prezenta ca fiind mai în vârstă din punct de vedere biologic decât vârsta lor cronologică. Această rată a sărit la 50% în cazul celor cu niveluri serice de sodiu de peste 144 mmol/l.

Privind bolile cronice, nivelurile de sodiu seric peste 142 mmol/l s-au corelat cu un risc cu 64% mai mare de boli cronice, inclusiv insuficiență cardiacă, diabet și demență. Cei cu cele mai ridicate niveluri de sodiu seric (144,5-146 mmol/l) au avut cu 21% mai multe șanse de a suferi de moarte prematură în comparație cu cei cu cele mai scăzute niveluri de sodiu seric.

Desigur, marea avertizare aici este că corelația nu implică neapărat cauzalitatea. Iar cercetătorii sunt prudenți să remarce că aceste constatări nu pot sugera în mod direct că scăderea cronică a hidratării determină scurtarea duratei de viață. Este posibil ca nivelurile scăzute de hidratare zilnică să fie pur și simplu un indicator decent pentru un stil de viață sănătos, iar cei care rămân bine hidratați se întâmplă să mănânce mai bine și să facă mai multe exerciții fizice.

Dar cercetătorii subliniază că există unele dovezi de laborator care sugerează că nivelurile scăzute de hidratare pot declanșa semne de îmbătrânire în celulele animale și umane. Aceste studii arată că un nivel crescut de sodiu seric poate duce la tipuri de activitate proinflamatorie și la deteriorarea ADN-ului care au fost legate de îmbătrânirea accelerată. Așadar, este plauzibilă cel puțin ipoteza că hidratarea cronică suboptimală contribuie la bolile legate de vârstă.

Co-autorul noului studiu, Natalia Dmitrieva, a declarat că este posibil ca persoanele cu niveluri de sodiu seric peste 142 mmol/l să beneficieze de creșterea aportului de lichide. Unele estimări indică faptul că aproximativ 50% din totalul persoanelor nu respectă aportul zilnic recomandat de lichide. Așadar, potrivit lui Dmitrieva, dacă un studiu ulterior poate valida această asociere între hidratare și starea generală de sănătate, atunci această intervenție simplă ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății globale.