• Se estimează că 70% din produsele farmaceutice și până la 99% din vaccinurile utilizate în țările africane sunt importate.
  • Dezvoltarea kiturilor pentru cancer este în curs de desfășurare din 2010.
  • Anterior, toate probele trebuiau trimise în Franța pentru analiză, ceea ce prelungea și întârzia tratamentul.

Primele teste de diagnosticare a cancerului de sân și a leucemiei produse în Africa vor fi disponibile pe piață în câteva luni, reducând costurile și timpii de așteptare pentru pacienții de pe întregul continent.

Majoritatea kiturilor de diagnosticare a cancerului și a altor boli din Africa sunt importuri costisitoare din afara continentului, de obicei din Europa și SUA.

Prețul kitului poate fi dublu față de ceea ce ar costa fabricarea lui la nivel local. Este, de asemenea, un proces îndelungat. Poate dura săptămâni sau luni pentru ca kiturile să ajungă”, a declarat Hassan Sefrioui, membru al consiliului executiv al Fundației marocane pentru știință, inovare și cercetare avansată (MASciR), care a dezvoltat noile teste.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Dezvoltarea kiturilor pentru cancer este în curs de desfășurare din 2010, a declarat Sefrioui, iar testele pentru leucemie au fost deja folosite în Maroc pe 400 de persoane. Anterior, toate probele trebuiau trimise în Franța pentru analiză, ceea ce prelungea și întârzia tratamentul. Dar cu kiturile de testare fabricate la nivel local, putem obține rezultate în câteva ore”, a spus el.

Cancerul de sân este cel mai răspândit cancer din Maroc și una dintre principalele cauze de deces în rândul femeilor. În timp ce ratele globale de supraviețuire pentru cele diagnosticate la timp sunt ridicate, un procent mare de cazuri de cancer de sân în țările cu venituri mici și medii, inclusiv în Maroc, sunt depistate într-un stadiu mai târziu.

Dependența Africii de testele, tratamentele și vaccinurile importate a fost o preocupare urgentă pentru autoritățile sanitare de pe continent de la pandemia COVID-19. Se estimează că 70% din produsele farmaceutice și până la 99% din vaccinurile utilizate în țările africane sunt importate.

Africa este prea dependentă și prea dependentă”, a declarat Christian Happi, director al Centrului african de excelență pentru genomica bolilor infecțioase, la o conferință pe teme de sănătate organizată luna trecută în Rwanda. Continentul era în întregime dependent de exterior la începutul pandemiei. Nu puteam nici măcar să producem diagnostice simple”.