- Îngrijirea de sine este atât de importantă pentru a hrăni starea de bine fizică și mentală.
- Pe lângă un regim de îngrijire zilnică, există câteva lucruri specifice de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba de obiceiuri de igienă proaste care te pot îmbolnăvi.
- Stilul tău de viață de zi cu zi este plin de atât de multe sarcini zilnice care implică curățenia.
Îngrijirea de sine este atât de importantă pentru a hrăni starea de bine fizică și mentală. Gândește-te la cât de relaxat te simți după ce faci un duș cald și liniștitor sau te înmoi într-o baie cu spumă, cu uleiuri esențiale sau cu sărurile de baie preferate. Dar știai că anumite obiceiuri de igienă pot fi de fapt, dăunătoare pentru sănătatea ta? Mike Bohl, MD, MPH, ALM, director de conținut medical și educație la Ro, antrenor de nutriție certificat, antrenor personal certificat și membru al Consiliului nostru de experți medicali, împărtășește patru obiceiuri de igienă proaste care te îmbolnăvesc.
Advertisment
Respectarea igienei zilnice nu înseamnă doar să arăți prezentabil
Stilul tău de viață de zi cu zi este plin de atât de multe sarcini zilnice care implică curățenia. Igiena personală, cum ar fi spălatul pe dinți, dușul, spălatul pe mâini și pe față, precum și treburi precum spălatul hainelor și spălatul vaselor sunt necesare și nu doar pentru a arăta bine.
Dr. Bohl explică: „Bolile infecțioase sunt cauzate de organisme microscopice, cum ar fi bacteriile și virușii, iar cel mai bun mod de a scăpa de aceste organisme este prin curățare. Există, de asemenea, unele organisme mai mari, cum ar fi ciupercile și păduchii, care cauzează boli, iar acestea pot fi, de asemenea, evitate cu ajutorul unor obiceiuri de igienă corespunzătoare.”
Recomandări
Dacă acum strâmbi din ochi, să știi că modalitatea de a te asigura că rămâi cât mai curat și mai sănătos este să îți menții igiena zilnică. „Continuă să faci tot ceea ce te-au învățat părinții tăi, cum ar fi să faci baie, să te speli pe dinți și să ai grijă de părul și unghiile tale”, sfătuiește Dr. Bohl..
Pe lângă un regim de îngrijire zilnică, există câteva lucruri specifice de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba de obiceiuri de igienă proaste care te pot îmbolnăvi.
Nu te speli pe mâini
Să nu crezi că nu este important să îți păstrezi mâinile curate. „Una dintre cele mai ușoare modalități de a te îmbolnăvi” fără să-ți dai seama, potrivit Dr. Bohl, este să nu te speli pe mâini. Germenii nu cauzează neapărat un risc pentru mâinile în sine, ci mai degrabă pentru tot ceea ce ating mâinile tale dacă nu le speli.
Dr. Bohl subliniază: „Pielea acționează ca o barieră relativ bună împotriva materialelor infecțioase, dar germenii pot pătrunde în organism mult mai ușor prin membranele mucoase, cum ar fi interiorul nasului, al gurii și al pleoapelor. Așadar, dacă nu te-ai spălat pe mâini și îți atingi fața, este posibil să introduci în organism germeni care cauzează boli”.
Să știi că germenii se pot transfera cu ușurință la orice produs alimentar pe care îl consumi, ceea ce te expune, de asemenea, riscului de a dezvolta o boală gastrointestinală.
Nu îți cureți fiecare parte a corpului la duș
Curățarea fiecărei părți a corpului atunci când faci duș sau baie este uriașă atunci când vine vorba de evitarea bolilor. Dr. Bohl explică: „Acest lucru include curățarea axilelor, sub sâni, în jurul zonei inghinale și oriunde altundeva aveți pliuri de piele. Pliurile pielii – care pot fi mai frecvente la cei cu obezitate – pot fi umede, permițând germenilor să se dezvolte”. Dacă nu cureți toate colțurile și crăpăturile, bariera pielii tale poate fi compromisă, iar infecția se poate dezvolta în pliurile pielii.
Nu folosești ața dentară
Spălatul pe dinți este important și sunt șanse ca, de fiecare dată când îți faci curățenie dentară, medicul stomatolog sau igienistul dentar să îți reamintească să folosești ața dentară. Ața dentară este într-adevăr un pas esențial pentru o bună igienă orală și nu poate fi ignorată.
„Când te speli pe dinți, există încă posibilitatea ca elementele să rămână între dinți, acolo unde periuța de dinți nu poate ajunge, iar acest lucru poate duce în cele din urmă la carii și alte probleme de sănătate orală”, avertizează Dr. Bohl.
Te speli prea mult pe față
Trebuie neapărat să te cureți pe față în fiecare zi pentru a elimina uleiurile, machiajul și murdăria – dar nu exagera! Spălatul feței de mai mult de două sau trei ori în fiecare zi poate provoca complicații.
Dr. Bohl avertizează: „Dacă te speli pe față cu un produs de curățare de prea multe ori într-o zi, poți îndepărta uleiurile naturale ale pielii, ceea ce, în unele cazuri, poate fi la fel de problematic ca și faptul că nu te speli suficient și poate chiar agrava acneea”.
Partenerii noștri