• Se estimează că febra puternică, care perturbă activitățile zilnice și tulbură somnul, afectează până la 30 la sută dintre adulții din Statele Unite.
  • acteria se leagă de proteinele numite mucine care se găsesc în mucusul vâscos și curgător.
  • Cercetătorii au analizat compoziția populației microbiene din nasurile a 55 de persoane care au un anumit tip de febră și cele a 105 persoane care nu au.

Un tip de bacterie care este supraabundent în pasajele nazale ale persoanelor cu febră poate agrava simptomele. Direcționarea acestei bacterii ar putea oferi o modalitate de a ține în frâu alergiile. Febra puternică apare atunci când alergenii, cum ar fi polenul sau mucegaiul, declanșează o reacție inflamatorie în pasajele nazale, ceea ce duce la mâncărimi, strănut și mucus.

Cercetătorii au analizat compoziția populației microbiene din nasurile a 55 de persoane care au un anumit tip de febră și din nasurile a 105 persoane care nu au. A existat mai puțină diversitate în microbiomul nazal al persoanelor care au febră și mult mai multă diversitate a unei specii bacteriene numite Streptococcus salivarius, relatează echipa online la 12 ianuarie în Nature Microbiology.

S. salivarius era de 17 ori mai abundent în nasul persoanelor care suferă de alergii decât în nasul celor care nu au alergii, spune Michael Otto, microbiolog molecular la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din Bethesda, Md. Acest dezechilibru pare să joace un rol în provocarea suplimentară a simptomelor de alergie. În experimentele de laborator cu celule expuse la alergeni care căptușesc căile respiratorii, S. salivarius a stimulat producția de proteine care favorizează inflamația în celule.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Un simptom proeminent și neplăcut al febrei fânului este supraproducția de secreții nazale. Cercetătorii au descoperit că S. salivarius se leagă foarte bine de celulele care căptușesc căile respiratorii expuse la un alergen și îmbibate cu mucus – mai bine decât o bacterie de comparație care locuiește, de asemenea, în nas.

Se estimează că febra puternică, care perturbă activitățile zilnice și tulbură somnul, afectează până la 30 la sută dintre adulții din Statele Unite. Noua cercetare deschide ușa pentru studii viitoare care vizează această bacterie” ca potențial tratament pentru febra fânului, spune Mahboobeh Mahdavinia, medic cercetător care studiază imunologia și alergiile la Rush University Medical Center din Chicago. Dar orice tratament ar trebui să evite să dăuneze bacteriilor bune” care trăiesc în nas, spune Mahdavinia, care nu a fost implicată în cercetare.

Proteinele de pe suprafața S. salivarius care sunt importante pentru capacitatea sa de a se atașa la celulele acoperite de mucus ar putea oferi o țintă, spune Otto. Aflând mai multe despre proteinele de suprafață ale S. salivarius, spune Otto, ar putea fi posibilă găsirea unor metode specifice pentru a bloca această aderență”.