• Tensiunile din strâmtoarea Taiwan sunt cele mai mari din ultimii ani.
  • China duce acum zilnic cu avioane de luptă către spațiul aerian al insulei autonome.
  • Cuvintele sale vin într-un moment în care tensiunile din strâmtoarea Taiwan sunt cele mai mari din ultimii ani.

Ministrul de externe al Taiwanului a spus că consideră că China este acum „mai probabil” să invadeze Taiwan pentru a distrage atenția de la problemele interne ale liderului Xi Jinping.

Vorbind în exclusivitate pentru Sky News în primul său interviu general al anului, Joseph Wu a stabilit 2027 ca data cheie pentru o astfel de acțiune cel mai probabil. Cuvintele sale vin într-un moment în care tensiunile din strâmtoarea Taiwan sunt cele mai mari din ultimii ani. China zboară trimite zilnic avioane de luptă către spațiul aerian taiwanez.

Wu a mai spus că actualul aranjament „statu quo”, în care Taiwanul se autoguvernează, dar nu își declară oficial independența, „s-ar putea să nu dureze pentru totdeauna”, într-o recunoaștere rară a faptului că insula ar putea fi într-o zi fie asimilată de China, fie o țară independentă.

Recomandări

ARTA LA GUNOI
DIE HARD
O SCRISOARE PIERDUTĂ
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
NOI DEZVĂLUIRI
X IS BACK

Taiwan este o insulă democratică, autonomă, pe care China o consideră a ei. În ciuda faptului că acesta nu a fost niciodată controlat de Partidul Comunist care guvernează, aducerea Taiwanului sub controlul chinez a fost descrisă de președintele Xi Jinping ca fiind „nucleul intereselor de bază ale Chinei”.

Wu a recunoscut că „situația din ultimul an în comparație cu cei doi ani anteriori este mult mai proastă”, dar a spus: „Pentru mine, 2027 este anul la care trebuie să fim atenți”. „În 2027, Xi Jinping este probabil să intre în al patrulea mandat și, dacă în cele trei mandate anterioare nu poate pretinde nicio realizare în timpul mandatului său, ar putea fi nevoit să se gândească la altceva pe care să-l revendice ca realizare sau moștenire”.

„Dacă te uiți la situația chineză în acest moment, economia este în scădere. Oamenii nu sunt mulțumiți, afacerile imobiliare par să se topească. Dacă Xi Jinping nu poate schimba situația pe plan intern în China, s-ar putea să doriți să recurgeți la utilizarea forței sau la crearea unei crize în exterior pentru a distrage atenția internă sau pentru a arăta chinezilor că a realizat ceva. Suntem îngrijorați că Taiwan ar putea deveni țapul lui ispășitor”.