• Un mormânt vechi de 7.000 de ani, plin de schelete fără cap, a fost descoperit în Slovacia.
  • Au fost scoase la iveală rămășițele a 38 de persoane, toate fără cap, cu excepția unui copil.
  • Este posibil ca aceste capete să fi fost tăiate într-un act brutal de război sau de către preoți pentru a onora morții.

Arheologii au descoperit în Slovacia un mormânt comun vechi de 7.000 de ani, care conținea 38 de schelete, toate decapitate, cu excepția unuia. Rămășițele au fost găsite în situl Vrá ble-Vèlke Lehemby din Slovacia, una dintre cele mai mari așezări din perioada neolitică europeană.

Primele studii sugerează că aceste capete au fost îndepărtate intenționat după moarte, a declarat pentru Insider un autor al studiului. Doar un singur schelet aparținând unui copil cu vârsta sub 6 ani avea craniul intact.

Arheologii încearcă acum să înțeleagă de ce capetele au fost îndepărtate atât de metodic. A fost acesta un avertisment, un ritual funerar sau o modalitate de a onora morții?

Recomandări

PSD SE RETRAGE DIN COALIȚIE
BOLOJAN: ÎI VA COSTA MULT PE ROMÂNI
AUR ESTE GATA SĂ-ȘI ASUME GUVERNAREA
IOHANNIS: RO E ÎNTR-O SITUAȚIE COMPLICATĂ
CARE E SOARTA TIKTOK
NETANYAHU DISCUTĂ PACEA

Aceste corpuri fără cap se diferențiază de înmormântările tradiționale din aceeași regiune, a declarat Katharina Fuchs, antropolog la Universitatea Kiel, Germania, care a lucrat la săpături. Observarea timpurie a rămășițelor sugerează că decapitările au fost probabil intenționate, a declarat ea într-un interviu acordat Insider. Pe corpurile păstrate suficient de bine pentru a avea încă oase ale gâtului observabile, prima vertebră, direct sub craniu, era intactă, a spus ea.

Acest lucru sugerează că respectivele capete au fost tăiate cu unelte foarte ascuțite, mai degrabă decât tăiate în timpul luptei.

„Când ai o decapitare violentă, ca în Evul Mediu, cu o sabie sau cu un topor, ai vedea urme de tăieturi și, de asemenea, vertebre zdrobite în regiunile gâtului”, a spus ea.

Acest lucru este fezabil, deoarece oamenii din zonă aveau acces la obsidian, o rocă care este foarte ascuțită atunci când este spartă. Nu este clar dacă capul a fost îndepărtat înainte sau după moarte, a declarat pentru Insider, într-un e-mail, șeful proiectului, Martin Furholt, profesor de preistorie și arheologie socială la Universitatea din Kiel. Au existat mai multe rapoarte despre oameni din neolitic care decapitau corpurile după moarte și luau capul cu ei. „Oamenii păstrau adesea acele capete în casele lor sau le depuneau în altă parte”, a spus Furholt.

Un act de război sau un sacrificiu uman?

Este perfect posibil ca aceste capete să fi fost îndepărtate ca un act violent de război sau de descurajare, a spus Fuchs.

„Există un scenariu al acestui eveniment de ucidere cu luarea capetelor ca trofee, de exemplu, și punerea lor pe palisade”, a spus ea. „Nu putem exclude acest lucru”. La urma urmei, deși acestea erau comunități agricole sofisticate, dovezile sugerează că puteau fi brutale. Există alte două gropi comune notabile în zonă, Talheim și Herxheim.

La situl Talheim, descoperit în Germania, rămășițele a 34 de bărbați, femei și copii spun povestea unui conflict brutal. Se crede că victimele au fost masacrate de un sat vecin și lăsate să putrezească. La situl Herxheim, tot în Germania, cel puțin 450 de indivizi au fost găsiți într-un șanț, complet dezmembrați, cu urme de tăieturi pe oase și cranii. Acest lucru sugerează că carnea a fost tăiată de pe oase înainte ca trupurile să fie puse în groapă. Un studiu din 2009 a sugerat că aceasta ar putea fi o dovadă a canibalismului ritual, deși această ipoteză a fost respinsă de alții care văd acest sit ca pe o mare necropolă.

De asemenea, este posibil ca oamenii neolitici să fi considerat că trupurile aveau puteri magice și că trupurile lor ajutau la întărirea rezistenței palisadelor, a declarat Furholt.

„De fapt, multe șanțuri de incintă neolitice care înconjoară așezări din întreaga Europă prezintă depuneri de cadavre umane sau părți de cadavre”, a spus el, referindu-se la depunerea de la situl Herxheim ca exemplu. Vráble-Vèlke Lehemby era alcătuit din trei așezări, ocupate între 5.250 și 4.950 î.Hr. Cea mai mare dintre aceste așezări, în extrema dreaptă a ilustrației de mai sus, era puternic fortificată. Pallisadele înconjurau așezarea. Un șanț, în care a fost găsită groapa comună, înconjura satul pe o lungime de aproximativ o milă.

O descoperire neașteptată

Acestea nu au fost primele cadavre fără cap găsite în șanț. Săpăturile anterioare descoperiseră alte câteva schelete fără cap, dar acestea erau răspândite mult mai rar și intercalate cu înmormântări mai normale. De aceea, descoperirea unei mase atât de mari de cadavre fără cap a fost o surpriză totală, a declarat Fuchs.

Este posibil să existe chiar mai multe cadavre în mormânt. Fuchs a spus că au fost nevoiți să se oprească din săpat deoarece au fost limitați la puțin peste cinci săptămâni de săpături. Dar oasele găsite la marginea mormântului sugerează că acesta se întinde mai departe decât ceea ce au găsit.

„Există multe posibilități și este important să rămânem deschiși la noi perspective și idei. Dar este incontestabil că această descoperire este absolut unică pentru neoliticul european de până acum”, a declarat Maria Wunderlich, arheolog la Universitatea din Kiel, care a lucrat la săpături.