• Alexei Navalnîi a fost înmormântat vineri în cimitirul Borisov.
  • Cel puțin 103 persoane au fost reținute în 20 de orașe rusești în ziua înmormântării lui Navalnîi.
  • Navalnîi s-a întors în Rusia în 2021, după ce și-a petrecut luni de zile recuperându-se în Germania de la otrăvirea cu Novichok. A fost arestat imediat după sosirea sa și și-a petrecut restul vieții în spatele gratiilor.

Sute de oameni s-au adunat duminică la mormântul regretatului Alexei Navalnîi, scrie CNN.

Imagini de la OVD-Info, un grup independent rus pentru drepturile omului care monitorizează represiunea rusă, arată un lung șir de oameni care stau la coadă la mormântul lui Navalnîi și depun flori la cimitirul Borisovsky din Moscova.

„Oamenii lasă flori, își iau la revedere, plâng”, a raportat grupul.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Mama lui Navalnîi, Lyudmila, a fost printre cei îndoliați duminică, vizitând mormântul fiului ei pentru a doua zi, însoțită de mama văduvei sale, Iulia, a informat Reuters.

Mii de îndoliați au sfidat amenințările de arestare și s-au adunat vineri la înmormântarea lui Navalnîi, la două săptămâni după ce acesta a murit la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penală arctică.

Vineri, înmormântarea sa a fost însoțită de o securitate grea și unii din mulțime i-au scandat numele sau lozinci anti-Putin.

Moartea liderului opoziției a stârnit condamnări din partea liderilor mondiali și acuzații din partea asistenților săi că ar fi fost ucis, deși Kremlinul a negat orice implicare în moartea sa.

Cel puțin 103 persoane au fost reținute în 20 de orașe rusești în ziua înmormântării lui Navalnîi, a informat duminică OVD-Info. Polițiștii anti-revoltă au fost prezenți, căutând și filmând pe cei îndoliați și făcându-i să treacă prin detectoare de metale, potrivit grupului.

„Unii dintre cei care au venit au spus că și-au ascuns flori sub haine pe drum, temându-se de arestări pe drum”, au spus ei. „Asta nu i-a împiedicat pe oameni să vină și să-și ia rămas bun”.

Navalnîi s-a întors în Rusia în 2021, după ce și-a petrecut luni de zile recuperându-se în Germania de la otrăvirea cu Novichok, despre care o investigație Bellingcat-CNN a constatat că a fost efectuată de serviciile de informații ruse.

A fost arestat imediat după sosirea sa și și-a petrecut restul vieții în spatele gratiilor, sub acuzații pe care le-a respins ca motivate politic.

Citește și