• Ambasadorii UE au venit să-și ia rămas bun de la Alexei Navalnîi.
  • Într-un apel cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să dea vreo evaluare a lui Navalnîi ca personaj politic și a spus că nu are nimic de spus familiei lui Navalnîi.
  • Cu aproximativ o oră și jumătate înainte ca slujba să înceapă, aliații lui Navalnîi au spus că peste 1.000 de oameni s-au adunat lângă Biserica Icoanei Maicii Domnului din Moscova pentru a-și lua rămas bun de la el.

UPDATE – O postare de rămas bun a fost publicată și de fratele politicianului ucis, Oleg Navalnîi

O postare de rămas bun a fost publicată și de fratele politicianului ucis, Oleg Navalnîi. „Dormi bine, frate, și nu-ți face griji pentru nimic”, a scris Navalnîi.

UPDATE – Coadă la cimitirul Borisov

UPDATE – Mesajul Iuliei Navalnya

„Lyosha, mulțumesc pentru cei 26 de ani de fericire absolută. Da, chiar și în ultimii trei ani de fericire. Pentru dragoste, pentru că m-ai susținut mereu, pentru că m-ai făcut să râd chiar și din închisoare, pentru faptul că te-ai gândit mereu la mine.

Nu știu cum să trăiesc fără tine, dar voi încerca să te fac acolo sus fericit pentru mine și mândru de mine. Nu știu dacă mă descurc sau nu, dar voi încerca.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Ne vom întâlni cu siguranță într-o zi. Am atâtea povești nespuse pentru tine, și am atâtea melodii salvate pentru tine pe telefon, proaste și amuzante, în general, sinceră să fiu, melodii groaznice, dar sunt despre noi și am vrut neapărat să te las să asculți lor. Și îmi doream foarte mult să văd cum îi asculți, râzi și apoi mă îmbrățișezi.

Te iubesc pentru totdeauna. Odihneste-te în pace”, a scris Iulia Navalnya pe pagina sa de Instagram.

UPDATE – Cei care au venit să onoreze memoria lui Navalnîi sunt reținuți la Novosibirsk

La Novosibirsk, oameni îngrijorați s-au adunat la monumentul victimelor represiunii politice pentru a onora memoria lui Alexei Navalny.

La monument se află un număr mare de polițiști. Doi cetățeni au fost reținuți în timp ce mergeau în Piața Narymsky. În total, sunt cel puțin 10 persoane în vagoanele de paddy. Printre cei reținuți se numără și Elena Shuvalova.

Un jurnalist a fost reținut. Înainte de aceasta, polițiștii au cerut să arate documente (pașaport), iar dacă refuzau, au amenințat că îi vor duce într-o căruță. O femeie ofițer de poliție a filmat documentul.

UPDATE – Oamenii care merg spre cimitirul Borisov scandează „Nu războiului” și „Libertate pentru prizonierii politici!”

UPDATE – Oamenii merg spre cimitirul Borisov, ținând flori în sus. De asemenea, o persoană a fost văzută ținând un semn cu mesajul „Nu renunța”

UPDATE – La Sankt Petersburg, consulii Germaniei, Poloniei și Norvegiei au depus flori la Piatra Solovetsky

Poliția a început să amenințe consulii cu reținerea dacă nu părăsesc piața. Prezența a trei persoane într-un singur loc a fost considerată de către angajați o „masă de oameni” și a declarat că arată ca un „eveniment neaprobat”.

UPDATE – Oamenii strigă „Putin este un ucigaș!”, aruncând flori în cortegiul funerar care va duce cadavrul lui Navalnîi la cimitir

UPDATE – Slujba de înmormântare pentru Alexei Navalnîi este în desfășurare la Moscova

Ruslan Shaveddinov, un aliat al lui Alexei Navalnîi, a declarat că slujba de înmormântare pentru regretatul politician rus de opoziție este în desfășurare la Moscova, relatează Reuters.

Strigăte puternice cu „Navalnîi” au răsunat în timp ce sicriul lui Navalnîi a fost scos dintr-un car negru la sosirea la biserică, spune agenția de presă. Strigăte de „Alexei” au putut fi auzite și pe fluxul live de pe YouTube, precum și aplauze când mașina funerar a ajuns la biserică.

Anatoly Navalnîi și Lyudmila Navalnaya, părinții lui Alexei Navalnîi, au fost fotografiați mergând la Biserica Icoanei Maicii Domnului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Kremlinul a spus că orice adunări neautorizate în sprijinul regretatului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi, care urmează să fie înmormântat vineri la Moscova, vor încălca legea, relatează Reuters.

Ambasadorii UE au venit să-și ia rămas bun de la Alexei Navalnîi. La biserică sunt văzuți ambasadorul Germaniei Alexander Graf Lambsdorff, ambasadorul Franței Pierre Levy și reprezentanții diplomatici ai mai multor țări UE.

Într-un apel cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să dea vreo evaluare a lui Navalnîi ca personaj politic și a spus că nu are nimic de spus familiei lui Navalnîi.

„Doar o reamintire că avem o lege care trebuie respectată. Orice adunări neautorizate vor încălca legea, iar cei care participă la ele vor fi trași la răspundere – din nou, în conformitate cu legea actuală”, a spus Kremlin Peskov.

Navalnîi a murit brusc pe 16 februarie într-o colonie penitenciară arctică, unde ispășea pedepse de peste 30 de ani. O mulțime mare s-a adunat vineri în apropierea bisericii din Moscova unde urmează să fie înmormântat, iar susținătorii săi au cerut oamenilor să se prezinte în memoria lui în orașele rusești seara.

Cu aproximativ o oră și jumătate înainte ca slujba să înceapă, aliații lui Navalnîi au spus că peste 1.000 de oameni s-au adunat lângă Biserica Icoanei Maicii Domnului din Moscova pentru a-și lua rămas bun de la el.

Reuters raportează că tensiunea este mare înaintea înmormântării lui Navalnîi, deoarece autoritățile ruse i-au scos în afara legii mișcarea ca extremistă și i-au exprimat pe susținătorii ca făcători susținuți de SUA pentru a stimula revoluția.

Citește și