• Telescopul spațial James Webb a observat cel mai mic obiect cosmic de până acum – un asteroid necunoscut până acum, de mărimea Colosseumului din Roma.
  • O echipă de astronomi europeni a realizat detectarea rocii spațiale, care are o lungime cuprinsă între 100 și 200 de metri și se află în centura principală de asteroizi dintre Marte și Jupiter.
  • Descoperirea a fost realizată în timpul operaţiunii de calibrare a instrumentului de observare în infraroşu MIRI, rodul unei colaborări între cercetătorii europeni şi cei americani.

Astronomii europeni au detectat din întâmplare” , cu ajutorul telescopului spaţial James Webb, prezenţa unui asteroid de mărimea Colosseumului din Roma Antică în principala centură de asteroizi din Sistemul Solar, situată între planetele Marte şi Jupiter, potrivit CNN.

Acest asteroid – cu un diametru cuprins între 100 şi 200 de metri – este cel mai mic obiect cosmic observat până acum cu ajutorul telescopului spaţial James Webb, a anunţat NASA, ieri.

Noroc

El a fost „detectat din întâmplare” de astronomi europeni, a adăugat agenţia spaţială americană într-un comunicat, precizând că alte observaţii vor fi necesare pentru o mai bună caracterizare a naturii şi proprietăţilor sale.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

„Incredibila sensibilitate a făcut posibilă observarea acestui obiect cosmic cu o mărime de circa 100 de metri şi care se află la o distanţă de peste 100 de milioane de kilometri” , a declarat Thomas Muller, astronom la Institutul Max Planck din Germania.

Descoperirea a fost realizată în timpul operaţiunii de calibrare a instrumentului de observare în infraroşu MIRI, rodul unei colaborări între cercetătorii europeni şi cei americani.

James Webb, lansat în spaţiu cu o rachetă din gama Ariane 5, este operaţional din iulie 2022. El este cel mai puternic telescop spaţial construit vreodată şi le-a permis oamenilor de ştiinţă să obţină un număr mare de date şi să capteze imagini spectaculoase.

Aflat în stadiu de proiect încă din anii 1990, telescopul se află la o distanţă de 1,5 milioane de kilometri de Terra şi dispune de o cantitate suficientă de carburant pentru a funcţiona timp de 20 de ani.

Una dintre misiunile telescopului, considerat o bijuterie a ingineriei şi având o valoare de 10 miliarde de de dolari, constă în explorarea perioadei de tinereţe a Universului. El are şi obiectivul de a căuta exoplanete.

Telescopul James Webb nu a fost conceput pentru a căuta obiecte cosmice de mici dimensiuni precum asteroidul recent descoperit, însă Thomas Muller a declarat că detectarea sa sugerează că noi corpuri cosmice vor fi totuşi detectate cu acest instrument” .