• Balonul spion chinezesc doborât de armata americană deasupra Oceanului Atlantic era capabil să colecteze semnale de comunicare.
  • Biden intenționează să interzică șase companii susținute de China să facă afaceri cu SUA ca răspuns la sprijinirea dezvoltării acestor baloane.
  • Baloanele de supraveghere ale Chinei au zburat deasupra a peste 40 de țări și sunt dirijate de armata chineză, a precizat Departamentul de Stat.

Balonul de spionaj al Chinei care a plutit în derivă pe teritoriul SUA săptămâna trecută era dotat cu echipament care îi permitea să înregistreze semnalele de comunicare, a relatat joi The New York Times.

Potrivit Departamentului de Stat, balonul avea mai multe antene într-o rețea care era «probabil capabilă să colecteze și să geolocalizeze comunicațiile»” , a relatat Times.

Panourile solare de pe aparat erau suficient de mari pentru a produce energie pentru a opera «mai mulți senzori activi de colectare de informații» , a declarat departamentul” , a relatat Edward Wong, redactor la Times. De asemenea, agenția a mai spus că guvernul american este «încrezător» că firma care a fabricat balonul avea legături comerciale directe cu Armata Populară de Eliberare, armata chineză, citând un portal oficial de achiziții pentru armată. Departamentul nu a dat numele companiei. „

Recomandări

PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA

Acest lucru vine după alte rapoarte potrivit cărora balonul făcea parte dintr-o vastă rețea de supraveghere pe care guvernul chinez o desfășoară pe cinci continente. De asemenea, urmează rapoartelor conform cărora baloane similare au făcut incursiuni în timpul administrației Trump – adesea clasificate la vremea respectivă drept fenomene aeriene neidentificate, sau OZN-uri, potrivit noului raport.

Guvernul chinez a insistat că obiectul nu era un balon spion, ci un monitor meteorologic civil care s-a abătut accidental de la curs. Cu toate acestea, Departamentul de Stat a declarat că balonul era echipat cu senzori în mod clar pentru supravegherea serviciilor de informații și care nu sunt în concordanță cu echipamentele de la bordul baloanelor meteorologice” .

Balonul a plutit în derivă din Idaho până în Carolina, înainte de a fi doborât sâmbătă deasupra Atlanticului.

Fostul președinte Donald Trump a atacat în mod repetat administrația Biden pentru că nu a doborât imediat balonul. De asemenea, el a afirmat că China nu ar fi zburat niciodată cu balonul (Blimp) deasupra Statelor Unite” în timpul mandatului său.