• Rusia a atacat vineri regiunile ucrainene Nikolaev, Odesa și Dnipro cu ajutorul dronelor, au declarat oficialii regionali.
  • În regiunea Odesa, unitățile de apărare aeriană au doborât patru drone iraniene Shahed-136.
  • Mykola Lukașuk, șeful consiliului regiunii Dnipro, a declarat pe Telegram că în regiune au fost observate vehicule aeriene fără pilot la bord.

UPDATE ORA 23.00

Ministrul rus al sporturilor a criticat apelul Ucrainei de a interzice sportivilor ruși de la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, spunând că este „inacceptabil”.

„O încercare de a dicta condițiile de participare a sportivilor la competițiile internaționale este absolut inacceptabilă”, a declarat sâmbătă ministrul sportului, Oleg Matytsin, citat de agenția rusă de știri RIA Novosti.

UPDATE ORA 22.00

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al ONU, a declarat că a fost informată vineri de către autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Ucraina că producția de energie la două centrale nucleare a fost redusă ca măsură de precauție după bombardamentele rusești susținute.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

AIEA a precizat într-o declarație că centralele electrice din Rivne și din sudul Ucrainei au redus producția de energie ca măsură de precauție din cauza unor noi bombardamente asupra infrastructurii energetice a țării.

UPDATE ORA 21.00

Evgheni Prigojin, care a ieșit din umbră pentru a deveni o figură de profil înalt de la începutul războiului, a sugerat că Rusia se concentrează acum pe capturarea restului regiunii Donbas pe care nu a ocupat-o de la începutul războiului, în urmă cu aproape un an.

Pentru a face acest lucru ar mai fi nevoie de aproximativ un an și jumătate până la doi ani de muncă, a declarat aliatul președintelui Vladimir Putin. Dacă obiectivul ar fi să ocupe toată Ucraina la est de râul Nipru, acest lucru ar dura aproximativ trei ani, a spus el.

UPDATE ORA 20.00

Trupele ucrainene au recucerit poziții pierdute anterior și au câștigat un punct de sprijin în unele zone de-a lungul liniei frontului, a declarat comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Valerii Zaluzhnyi, relatează The Kyiv Independent.

UPDATE ORA 19.00

Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a declarat că el și Volodimir Zelenski au vizitat ambasada Turciei la Kiev pentru a comemora victimele cutremurului de luni din Turcia și Siria.

UPDATE ORA 18.00

Rusia este pregătită să negocieze cu Ucraina, dar fără condiții prealabile, a declarat, potrivit presei de stat, adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Vershinin.

Într-un interviu acordat televiziunii de stat Zvezda, Vershinin a declarat: „Da, conform clasicilor, orice ostilitate se termină prin discuții și, bineînțeles, așa cum am mai spus, vom fi pregătiți pentru astfel de discuții, dar numai dacă acestea sunt discuții fără precondiții, discuții care să se bazeze pe realitatea existentă.”

UPDATE ORA 17.00

Operatorul energetic de stat ucrainean Ukrenergo a declarat că situația din sistemul energetic al țării este dificilă, dar controlată, după ultimul atac cu rachete și drone al Rusiei.

Î ntr-o declarație postată pe Telegram, compania a spus: „De mai bine de o zi, inamicul atacă în mod continuu instalațiile energetice ale țării noastre. Noaptea trecută, cel de-al 17-lea atac cu drone a avut loc în regiunile sudice și sud-estice. Din nefericire, centralele termice și obiectele rețelei principale au fost din nou lovite.”

UPDATE ORA 16.00

MOSCOVA CONFIRMĂ „LOVITURA MASIVĂ” ASUPRA INSTALAȚIILOR ENERGETICE DIN UCRAINA

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că forțele sale au efectuat vineri o lovitură masivă” asupra unor instalații energetice critice din complexul militar-industrial ucrainean.

Într-o actualizare zilnică, ministerul nu a identificat instalațiile energetice pe care susține că le-a lovit. Acesta a adăugat că greva a blocat, de asemenea, transportul de arme și muniții străine pe calea ferată către câmpurile de luptă din Ucraina.

Rusia a lansat vineri un atac cu rachete pe scară largă în Ucraina, lovind mai multe orașe, inclusiv capitala Kiev. Forțele armate ucrainene au declarat vineri seară că forțele ruse au tras peste 100 de rachete și au organizat 12 atacuri aeriene și 20 de bombardamente. Acesta a precizat că 61 de rachete de croazieră rusești au fost distruse.

Ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, a declarat că Rusia a lovit cu rachete și drone instalații electrice din șase regiuni, provocând întreruperi de curent în cea mai mare parte a țării.

UPDATE ORA 15.00

DOI ANI PENTRU A CUCERI REGIUNILE DIN ESTUL UCRAINEI, SPUNE ȘEFUL WAGNER

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, a declarat că ar putea dura doi ani pentru ca Rusia să controleze complet regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, două zone despre care Moscova a declarat că reprezintă un obiectiv cheie al războiului.

Într-o înregistrare video postată vineri cu bloggerul militar rus Semion Pegov, relatată de Reuters, Prigozhin a declarat: Din câte știu, trebuie să închidem republicile Donețk și Lugansk și, în principiu, acest lucru va conveni tuturor deocamdată” . Ar putea dura între un an și jumătate și doi ani, a spus el.

UPDATE ORA 14.00

STAR ROCK RUSESC CONSIDERAT AGENT STRĂIN”

O vedetă rock rusă și un fost parlamentar de opoziție au fost catalogați drept agenți străini” de către justiția rusă pentru sprijinul lor față de Ucraina. Pe lista Ministerului Justiției a persoanelor considerate agenți străini” figurează acum numele Zemfira Ramazanova și Dmitri Gudkov, alături de alte zeci de persoane.

Zemfira a fost acuzat că susține deschis Ucraina” și că a criticat o operațiune militară specială condusă de Moscova” în Ucraina.

UPDATE ORA 13.00

RUSIA LOVEȘTE HERSON

Trupele rusești au bombardat regiunea Kherson din sudul Ucrainei de peste 60 de ori cu artilerie, tunuri antiaeriene, mortiere și tancuri în ultima zi, au declarat oficialii locali.

Trei civili au suferit ,,răni de diferite grade de gravitate” , a precizat el într-un mesaj pe Telegram.

El a adăugat că armata rusă a atacat orașul Kherson de 16 ori în ultima zi, deteriorând case rezidențiale și clădirea gării.

NEGOCIERI IMPOSIBILE ÎNTRE UCRAINA ȘI RUSIA

Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mykhailo Podolyak, care a condus echipa de negociere a țării în primele etape ale conflictului, a declarat că „discuțiile sunt excluse” .

Podolyak a postat pe Twitter că Moscova refuză să se retragă din teritoriile ucrainene ocupate și să recunoască crimele” .

20 DE DRONE RUSEȘTI AU FOST DOBORÂTE DE UCRAINA ÎN TIMPUL NOPȚII

Potrivit Kiev Independent, numeroase drone au fost doborâte de armata ucraineană în cursul nopții de vineri spre sâmbătă spre sâmbătă.

UPDATE ORA 12.00

Moscova avertizează asupra riscului tot mai mare de „incidente neintenționate” în regiunea arctică

Ambasadorul general al Ministerului rus de Externe, Nikolai Korchunov, a avertizat sâmbătă în legătură cu creșterea dramatică a riscului de incidente neintenționate” în Arctica.

Deși amenințarea unui conflict direct în Arctica rămâne scăzută, riscul unor incidente neintenționate a crescut semnificativ în ultima vreme din cauza activității militare desfășurate la latitudini înalte de către țările membre NATO” , a adăugat cel care este și președintele Comitetului înalților oficiali al Consiliului Arctic.

Potrivit lui Korchunov, aceste incidente” sunt realizate, în special, de către statele non-arctice ale alianței, care își proiectează puterea militară asupra” acestei regiuni.

UPDATE ORA 11.00

1.140 DE SOLDAȚI RUȘI UCIȘI ÎN ULTIMELE 24 DE ORE, POTRIVIT KIEVULUI

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a publicat ultima actualizare privind victimele rusești, inclusiv 1.140 de soldați ruși în ultima zi.

UPDATE ORA 10.00

Un grup de 35 de țări va cere ca sportivii ruși și belaruși să fie excluși de la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, potrivit ministrului lituanian al sportului, Jurgita Šiugždinienė. Comitetul Internațional Olimpic s-a îndepărtat recent de interzicerea totală a sportivilor din Rusia și Belarus și investighează modalități prin care aceștia se pot califica la Jocurile Olimpice sub un steag neutru.

UPDATE ORA 09.00

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că 10 rachete rusești au fost doborâte deasupra capitalei în valul de atacuri ale Rusiei și că sirenele au sunat în timpul orei de vârf de vineri dimineața, iar civilii obosiți s-au adăpostit. A fost primul atac asupra capitalei în ultimele două săptămâni.

UPDATE ORA 08.00

Moldova a confirmat că cel puțin o rachetă a survolat spațiul său aerian și l-a convocat pe ambasadorul rus în legătură cu acest incident. Nu este prima dată când Rusia își trimite rachetele în Moldova, conflictul riscând să se extindă în întreaga regiune.

UPDATE ORA 07.00

Rusia a pierdut jumătate din principalele sale tancuri de luptă în Ucraina, afirmă un oficial american

Celeste Wallander, secretarul adjunct al apărării pentru afaceri de securitate internațională, a declarat că se crede că armata rusă a pierdut jumătate din principalele sale tancuri de luptă în Ucraina.

Wallander a precizat că SUA estimează că forțele rusești au suferit zeci de mii de victime. Ea a fost anterior expertă în Rusia în cadrul Consiliului de Securitate Națională al fostului președinte Barack Obama, iar în prezent deține unul dintre cele mai importante roluri în politica Pentagonului sub conducerea președintelui Joe Biden.

UPDATE ORA 06.00

Plafonarea prețului petrolului rusesc continuă să îndeplinească obiectivele, afirmă un oficial G7

Plafonarea prețului la petrolul rusesc continuă să îndeplinească obiectivele și orice reducere a producției rusești va afecta în mod disproporționat țările în curs de dezvoltare, a declarat un oficial al coaliției pentru plafonarea prețurilor din cadrul G7.

De asemenea, oficialul a declarat că rapoartele publice arată că o cantitate semnificativă de petrol rusesc transportat pe mare a fost trimisă prin intermediul unor petroliere care respectă plafonul de preț și că este important să nu se ia drept reale comentariile Rusiei privind reducerea producției de petrol.

UPDATE ORA 05.00

Producția de energie a 2 centrale nucleare ucrainene a fost redusă ca măsură de precauție după bombardamente, potrivit organismului de supraveghere nucleară al ONU

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al ONU, a declarat că a fost informată vineri de către autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Ucraina că producția de energie la două centrale nucleare a fost redusă ca măsură de precauție după bombardamentele susținute ale Rusiei.

AIEA a precizat într-o declarație că centralele electrice din Rivne și din sudul Ucrainei au redus producția de energie ca măsură de precauție din cauza unor noi bombardamente asupra infrastructurii energetice a țării”.

Bombardarea unei a treia centrale – centrala nucleară Khmelnytskyi din vestul Ucrainei – a făcut ca una dintre unitățile de reactor ale centralei să se oprească”, continuă comunicatul. Organismul de supraveghere al ONU a adăugat că propriile misiuni de sprijin și asistență prezente pe teren au confirmat că toate sistemele de securitate nucleară de la Khmelnytskyi au funcționat așa cum era de așteptat”.

UPDATE ORA 04.00

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a condamnat ultimele atacuri rusești împotriva Ucrainei, care au afectat infrastructura energetică din mai multe regiuni ale țării.

Atacurile sunt încă o reamintire a faptului că Rusia urmărește distrugerea completă a Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct principal Vedant Patel în timpul unei ședințe telefonice.

UPDATE ORA 03.00

Rusia a atacat vineri regiunile ucrainene Nikolaev, Odesa și Dnipropetrovsk cu ajutorul dronelor, au declarat oficiali regionali.

Vitalii Kim, șeful administrației militare din regiunea Nikolaev, a declarat într-o postare pe Telegram că au existat drone care zburau în zonă. El a sugerat, de asemenea, că trei drone au fost doborâte de forțele ucrainene în Nikolaev.

În regiunea Odesa, unitățile de apărare aeriană au doborât patru drone iraniene Shahed-136 care încercau să lovească instalații de infrastructură energetică, potrivit lui Maksym Marchenko, șeful administrației militare regionale.

UPDATE ORA 02.00

Președintele SUA, Joe Biden, va vizita luna aceasta Polonia pentru a marca aniversarea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE ORA 01.00

O rachetă de croazieră rusă a trecut pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit guvernelor Ucrainei și Republicii Moldova.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia a atacat vineri regiunile ucrainene Mykolaiv, Odesa și Dnipro cu ajutorul dronelor, au declarat oficialii regionali. Vitalii Kim, șeful administrației militare din regiunea Mykolaiv, a declarat într-o postare pe Telegram că au existat drone care zburau în zonă. El a sugerat, de asemenea, că trei drone au fost doborâte de forțele ucrainene în Mykolaiv, scrie CNN.

În regiunea Odesa, unitățile de apărare aeriană au doborât patru drone iraniene Shahed-136 care încercau să lovească instalații de infrastructură energetică”, potrivit lui Maksym Marchenko, șeful administrației militare regionale.

Sunt recunoscător unităților de apărare aeriană care veghează mereu asupra cerului nostru și care și-au demonstrat încă o dată profesionalismul”, a declarat Marchenko într-o postare pe Telegram.

Între timp, Mykola Lukașuk, șeful consiliului regiunii Dnipro, a declarat pe Telegram că în regiune au fost observate vehicule aeriene fără pilot la bord. La începutul zilei de vineri, actualizarea Statului Major al armatei ucrainene a declarat că Rusia a efectuat două atacuri cu ajutorul dronelor iraniene Shahed-136.