• Bugetul CNAS pentru 2023 ajunge la 43 de miliarde de lei.
  • Contribuția obligatorie la stat este de 10% din salariu brut.
  • Un angajat cu salariul net 7.000/lună dă statului 14.400 de lei/an.

Suntem atenti la banii nostri, dar uneori sistemul ne forțează cardul. Pe asta mizează și statul când face bugetul din sănătate. Să fii sănătos și să contribui – e litera de lege.

10% din salariul brut al unui angajat intră în bugetul statului. ZF a făcut calculele. La un salariu net de 7.000 de lei, statul primește de la cetățean 14.400 de lei – aproape 3.000 de euro. În realitate îsă românii nu beneficiaza de ei si ajung să dea bani in plus, sau sa meargă la privat – pentru servicii de calitate. Asta pentru că plafonul alocat de Casa de Asigurări pentru orice fel de investigație se epuizează rapid. Pe 2023 CNAS va avea venituri de 43 de miliarde de lei, cu 5 miliarde mai mult față de anul trecut.

Alimentăm un sistem care se plânge că are cheltuieli mari pentru că sunt prea multe zile de spitalizare, dar sistemul nu îmbunătățește serviciile de ambulatoriu, contribualii plătesc de două ori pentru ele – O dată prin contribuția obligatorie de 10% și apoi când ajung la spital.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Potrivit unei analize din Ziarul Financiar pe piaţa asigurărilor de sănătate, pentru un abonament la privat de 100 de lei pe lună, contribuabilul primește șase consultatii pe an, spitalizare și interventii chirurgicale de 10.000 de lei. La stat plăteste de 12 ori mai mult – pentru aproape nimic.

Pentru românii fără asigurare, toate porțile sunt închise – in afară de cele de la Urgențe.