• Poliția turcă a arestat deja cel puțin 12 persoane, inclusiv antreprenori de construcții.
  • Numărul persoanelor a căror moarte a fost confirmată în Turcia și Siria a crescut la peste 28.000.
  • Mii de clădiri s-au prăbușit în timpul cutremurului.

Oficialii din Turcia spun că au fost emise 113 mandate de arestare în legătură cu construcția clădirilor care s-au prăbușit în urma cutremurului de luni. Poliția turcă a arestat deja cel puțin 12 persoane, inclusiv antreprenori de construcții.

Între timp, tulburările din sudul Turciei au perturbat eforturile de salvare în unele locuri. Numărul persoanelor a căror moarte a fost confirmată în Turcia și Siria a crescut la peste 28.000.

Sunt așteptate și mai multe arestări – dar acțiunea va fi văzută de mulți ca o încercare de a devia vina generală pentru dezastru. De ani de zile, experții au avertizat că multe clădiri noi din Turcia nu sunt sigure din cauza corupției endemice și a politicilor guvernamentale.

Recomandări

IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA
CE RATING DĂ FITCH?
CARE-I MODA ÎN 2025?
UNDE FACI COWORKING?
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

Aceste politici au permis așa-numitele amnistii pentru antreprenorii care nu respectau reglementările în materie de construcții, pentru a încuraja un boom al construcțiilor – inclusiv în regiunile predispuse la cutremure.

Mii de clădiri s-au prăbușit în timpul cutremurului, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la faptul că impactul dezastrului natural a fost agravat de deficiențele umane. În contextul în care se apropie alegerile, viitorul președintelui este în joc, după 20 de ani petrecuți la putere.

Erdogan a recunoscut deficiențele în răspuns, dar, în timpul unei vizite într-o zonă calamitată, a părut să dea vina pe soartă. Astfel de lucruri s-au întâmplat întotdeauna”, a spus el. Face parte din planul destinului”.

În cea de-a șasea zi de la producerea cutremurului, situația este din ce în ce mai disperată. Sâmbătă, salvatorii germani și armata austriacă au întrerupt operațiunile de căutare din cauza unor confruntări între grupuri anonime din provincia Hatay. Se așteaptă ca securitatea să se înrăutățească pe măsură ce rezervele de alimente se diminuează, a declarat un salvator.

Există o agresiune din ce în ce mai mare între facțiuni în Turcia”, a declarat locotenent-colonelul austriac Pierre Kugelweis. Șansele de a salva o viață nu au nicio legătură rezonabilă cu riscul de siguranță”.

Căutările de supraviețuitori au fost reluate sub protecția armatei turce. În sudul Turciei și în nordul Siriei, milioane de oameni au rămas fără adăpost, iar temperaturile continuă să scadă sub zero grade în fiecare noapte.

ONU a avertizat că peste 800.000 de persoane nu beneficiază de o masă adecvată, iar agenția sa de ajutorare la fața locului avertizează că bilanțul final al morților în urma cutremurului este probabil să se dubleze.

În Siria, bilanțul victimelor se ridică acum la peste 3.500 de morți – dar noi cifre nu au fost publicate de vineri. Speranța de a găsi mai mulți supraviețuitori se estompează, în ciuda unor salvări incredibile. Printre cei salvați sâmbătă dintre dărâmături se numără o familie de cinci persoane din provincia turcă Gaziantep și o fetiță de șapte ani din Hatay, care a petrecut 132 de ore sub dărâmături.

Cutremurul a fost descris ca fiind „cel mai grav eveniment din ultimii 100 de ani în această regiune” de către șeful de ajutor al Națiunilor Unite, care s-a aflat sâmbătă în provincia turcă Kahramanmaras. Cred că este cel mai grav dezastru natural pe care l-am văzut vreodată și este, de asemenea, cel mai extraordinar răspuns internațional”, a declarat Martin Griffiths pentru Lyse Doucet de la BBC în Turcia.