• Ofensiva majoră a Rusiei în Ucraina îi provoacă probleme majore președintelui rus Vladimir Putin.
  • În urmă cu câteva zile, șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că au încetat să recruteze prizonieri în rândurile lor pentru a lupta în Ucraina.
  • Duminică, britanicii au expus, de asemenea, pierderile grele pe care le suferă Rusia pe linia frontului din Ucraina.

Ofensiva majoră a Rusiei în Ucraina îi provoacă probleme majore președintelui rus Vladimir Putin. Conducerea sa se află într-o situație dificilă, potrivit ultimelor informații divulgate de serviciile secrete britanice. Intensificarea atacurilor îl costă cea mai mare pierdere în cadrul trupelor sale de la începutul invaziei în Ucraina și rivalitatea” tot mai mare între guvernul său și mercenarii Wagner, care au încetat să mai recruteze prizonieri pentru a lupta în război.

În urmă cu câteva zile, pe 9 februarie, șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că au încetat să recruteze prizonieri în rândurile lor pentru a lupta alături de armata rusă în Ucraina. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, aceste informații sunt susținute și de datele Serviciului Penal Federal rus, care arată o scădere a ratei de recrutare a prizonierilor din decembrie anul trecut.

Pentru serviciile secrete britanice, știrile despre realitățile dure ale serviciului lui Wagner în Ucraina au filtrat probabil printre deținuți și au redus numărul prizonierilor dispuși”. Un alt factor cheie” care i-a determinat pe mercenarii lui Wagner să își oprească planul de recrutare de prizonieri este rivalitatea tot mai directă” dintre Ministerul rus al Apărării și Wagner. Este probabil ca armata regulată rusă să fi desfășurat acum și marea majoritate a rezerviștilor chemați în cadrul mobilizării parțiale”, notează serviciile secrete britanice.

Recomandări

LIBANUL E ABANDONAT
PROCESUL „RUST” CONTINUĂ
ȘOȘOACĂ E SUSPENDATĂ
WALZ VREA PACE
KIM ȘI PUTIN SUNT „BFF”
PASTILA DE SPORT

În acest context, Putin și comandamentul său militar se confruntă acum cu o „alegere dură”, potrivit Marii Britanii: Continuați să reduceți forțele, reduceți obiectivele sau mobilizați din nou”.

Duminică, britanicii au expus, de asemenea, pierderile grele pe care le suferă Rusia pe linia frontului din Ucraina. În ultimele două săptămâni, este probabil ca Rusia să fi suferit cea mai mare rată a victimelor din prima săptămână de la invazia Ucrainei”, au afirmat aceștia în raportul lor, folosind date furnizate de Statul Major al Apărării ucrainean. Mai exact, numărul mediu de morți în ultimele șapte zile a fost de 824 de victime pe zi, „de peste patru ori mai mult decât rata raportată între iunie și iulie 2022″, notează ei.

Aceste pierderi grele în rândurile rusești se datorează mai multor factori, potrivit serviciilor secrete britanice, printre care lipsa de personal instruit, de coordonare și de resurse pe linia frontului”, citând ca exemplu ceea ce se întâmplă în orașele Vugledar și Bakhmut, ambele din regiunea Donețk.
Este un punct de vedere cu care este de acord și Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, care, în raportul său din acest weekend, a afirmat că incapacitatea armatei ruse de a ataca principalele bastioane ucrainene din Donețk se datorează mai degrabă calității slabe a rezerviștilor ruși mobilizați, decât unor eșecuri strategice.