• Strecurarea unui antrenament la prima oră poate fi cel mai bun mod de a pierde în greutate.
  • Șoarecii care au făcut exerciții fizice în faza activă timpurie – care corespunde dimineții pentru oameni – au avut cel mai activ metabolism.
  • Un grup de șoareci a alergat pe o bandă de alergare dimineața devreme, în timp ce ceilalți au făcut aceeași rutină mai târziu, seara.

Setarea unei alarme devreme pentru a face exerciții fizice poate părea imposibilă pentru unii. Oamenii de știință suedezi cred că a te antrena la prima oră ar putea fi cel mai bun mod de a pierde în greutate.

Deși se bazează pe un studiu efectuat pe șoareci, experții spun că rezultatele s-ar putea dovedi utile” pentru oameni. Aceștia au studiat procesele biologice la rozătoarele puse să alerge fie dimineața, fie seara.

Șoarecii care au făcut exerciții fizice în faza activă timpurie – care corespunde dimineții pentru oameni – au avut cel mai activ metabolism. Exercițiile fizice determină organismul să elibereze sute de molecule de semnalizare care stimulează sănătatea în diferite moduri, cum ar fi un somn mai bun, memoria, performanța și metabolismul.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%

Cercetătorii au monitorizat modul în care aceste semnale sunt eliberate de diferite organe la șoareci, în funcție de momentul din zi în care aceștia au făcut un antrenament. Un grup de șoareci a alergat pe o bandă de alergare dimineața devreme, în timp ce ceilalți au făcut aceeași rutină mai târziu, seara.

Cercetătorii au examinat probe de sânge, împreună cu cele din creier, inimă, mușchi, ficat și grăsime. Rezultatele lor au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Genele implicate în descompunerea grăsimilor și în termogeneză (producerea de căldură) au fost mai mult exprimate la șoarecii care au făcut exerciții fizice dimineața – ceea ce sugerează că acestea au avut un efect mai mare asupra ratei lor metabolice.

Acest proces corporal, care transformă hrana în energie pentru respirație, gândire și mișcare, dictează câte calorii ard pe zi. Astfel, cei cu un metabolism mai ridicat consumă mai multe calorii și au mai multe șanse să slăbească.

Profesorul Juleen Zierath, biolog la Karolinska Institutet, a declarat: Rezultatele noastre sugerează că exercițiile de dimineață târziu ar putea fi mai eficiente decât cele de seară târziu în ceea ce privește stimularea metabolismului și arderea grăsimilor. Și, dacă acesta este cazul, s-ar putea dovedi valoroase pentru persoanele care sunt supraponderale. Momentul potrivit pare să fie important pentru echilibrul energetic al organismului și pentru îmbunătățirea beneficiilor exercițiilor fizice asupra sănătății. Dar sunt necesare mai multe studii pentru a trage concluzii fiabile cu privire la relevanța constatărilor noastre pentru oameni.

Echipa, din care au făcut parte și cercetători de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, speră că rezultatele vor contribui la elaborarea unor planuri de exerciții fizice mai eficiente, cum ar fi pentru pacienții cu diabet de tip 2 și obezitate, care să fie sincronizate cu ceasul corporal.

Aceștia au precizat că studiul lor a analizat doar alergarea și că alte tipuri de exerciții fizice pot declanșa rezultate diferite. Iar vârsta, sexul și condițiile de sănătate de bază nu au fost luate în considerare în cadrul studiului.

Și în timp ce șoarecii au sunt un model stabilit de mult timp pentru fiziologia și metabolismul uman, aceștia sunt nocturni, ceea ce poate influența rezultatele. Profesorul Zierath a adăugat: În ciuda acestor limitări, credem că rezultatele au o relevanță potențială pentru oameni, deoarece multe aspecte ale fiziologiei de bază sunt împărtășite între șoareci și oameni.

Cercetătorii plănuiesc acum să investigheze dacă răspunsuri identice sau similare la exerciții fizice apar și la oameni. Adulții sunt sfătuiți să facă două ore și jumătate pe săptămână de activitate moderată, cum ar fi mersul pe bicicletă sau mersul pe jos rapid, sau 75 de minute de activitate viguroasă, cum ar fi alergarea sau tenisul. Pe lângă acestea, ar trebui să facă exerciții de forță în două sau mai multe zile în fiecare săptămână, spun șefii din domeniul sănătății.