• Arabia Saudită a fost aleasă să găzduiască Cupa Mondială a Cluburilor din decembrie.
  • Este pentru prima dată când statul din Orientul Mijlociu este solicitat să organizeze un turneu FIFA.
  • S-a confirmat, de asemenea, că în 2025 va fi lansată o versiune nouă, cu 32 de echipe, la care vor fi invitate să joace 12 echipe europene.

Arabia Saudită, foarte activă în diplomaţia sportivă în ultimii ani, a obţinut organizarea următoarei Cupei Mondiale a Cluburilor la fotbal, programată în luna decembrie, a anunţat FIFA, la câteva zile după ce Real Madrid a cucerit trofeul la ediţia găzduită de Maroc, scrie Reuters.

„Consiliul FIFA a desemnat în unanimitate Federaţia de fotbal din Arabia Saudită drept gazdă a turneului programat între 12 şi 22 decembrie 2023″ , a scris Federaţia internaţională de fotbal într-un comunicat.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

De asemenea, a fost confirmat faptul că noul turneu de 32 de echipe – așa cum a propus președintele FIFA, Gianni Infantino, în ajunul finalei Cupei Mondiale de anul trecut – va începe în vara anului 2025.

12 echipe din Europa vor fi invitate să joace în versiunea reînnoită a competiției.

Acest lucru vine după ani de critici legate de formatul Cupei Mondiale a Cluburilor.

După modelul Qatarului, gazda Cupei Mondiale pe naţiuni din 2022, şi Emiratelor Arabe Unite, Arabia Saudită, primul exportator de petrol brut din lume, a multiplicat în ultimii ani marile evenimente sportive organizate pe teritoriul său, pentru a-şi diversifica economia şi a-şi îmbunătăţi imaginea, pe fondul acuzaţiilor de represiune în regatul ultraconservator.

Organizarea Mondialului cluburilor răspunde acestei strategii, în timp ce autorităţile saudite au o în vedere o candidatură comună la organizarea Cupei Mondiale din 2030, competiţia regină a fotbalului, probabil în asociere cu Grecia şi Egipt.

Lansată în 2000 şi apoi inclusă definitivă în peisajul sportului rege în 2005, în locul defunctei Cupe Intercontinentale, Cupa Mondială a Cluburilor reuneşte campioanele celor şase confederaţii din cadrul FIFA, inclusiv deţinătoarele trofeelor în Liga Campionilor (Europa) şi Copa Libertadores (America de Sud), precum şi o echipă din ţara organizatoare (în total şapte cluburi).