- Să înveți cum să-ți dai seama dacă te afli într-o relație toxică cu tine însuți poate fi complicat.
- Experții spun că este important să le recunoști pentru a nu începe să-ți afectezi stima de sine sau chiar relațiile cu ceilalți.
- Dacă te afli într-o relație toxică cu tine însuți, ai putea fi înclinat să internalizezi vina sau vinovăția pentru modul în care te percepi sau te tratezi.
Dintre toate legăturile pe care le ai în viață, relația cu tine însuți este cea mai importantă. De aceea, este atât de important ca această relație să fie sănătoasă. Ca și în cazul oricărui parteneriat sau prietenie, însă, relația pe care o ai cu tine însuți poate deveni toxică atunci când încep să apară tipare și comportamente negative.
Advertisment
S-ar putea să simți că ai un sentiment ferm despre cine ești și ce îți dorești în viață, dar te-ai gândit vreodată că ai putea avea unele percepții de sine sau obiceiuri care nu sunt atât de favorabile? Să înveți cum să-ți dai seama dacă te afli într-o relație toxică cu tine însuți poate fi complicat, dar experții spun că este important să le recunoști pentru a nu începe să-ți afectezi stima de sine sau chiar relațiile cu ceilalți.
„Când nu ne facem pe noi înșine o prioritate, începem să neglijăm cine suntem și nevoile noastre”, spune Stephanie Moir, consilier licențiat în sănătate mintală. „Acest lucru poate avea un impact asupra modului în care ceilalți ne văd, ne tratează și, în cele din urmă, poate duce la o imagine de sine negativă.”
Recomandări
Dacă te afli într-o relație toxică cu tine însuți, ai putea fi înclinat să internalizezi vina sau vinovăția pentru modul în care te percepi sau te tratezi, dar asistentul social clinic licențiat Leah Cohen explică faptul că aceste obiceiuri nu sunt neapărat din vina ta. „Toate modalitățile prin care faci față – inclusiv cele toxice – servesc unui scop”, spun ei pentru Bustle.
„Adesea, aceste strategii pe care oamenii le văd ca fiind toxice sunt strategii de supraviețuire dezvoltate ca răspuns la traume, care au fost foarte bune pentru a ne proteja la un moment dat, dar care au încetat să mai funcționeze sau sunt mai puțin eficiente acum.”
Aici, experții dezvăluie trei semne care arată că te afli într-o relație toxică cu tine însuți și ce poți face în acest sens dacă acestea ți se par adevărate.
Ești extrem de critic cu tine însuți sau cu ceilalți
Atunci când faci o mică greșeală la serviciu sau spui ceva jenant într-un cadru social, care este prima ta reacție? Faptul că poți să râzi și să treci mai departe poate indica faptul că ai unele abilități sănătoase de adaptare, dar dacă ești într-o relație toxică cu tine însuți, Cohen spune că este mai probabil să fii mai dură în ceea ce privește comportamentul tău.
Justifici obiceiurile nesănătoase
Nu este niciun secret că este important să ai grijă de tine și să iei decizii care să te mențină sănătos, dar când ești într-o relație toxică cu tine însuți, este ușor să alunece în obiceiuri și cicluri care au efectul opus.
„O relație toxică cu tine însuți este una care se concentrează pe ură de sine nevindecată la bază, în loc de Sunt suficient de bun și mai mult decât demn”, spune asistentul social clinic licențiat Maria Inoa. Ea explică faptul că acest lucru poate duce la comportamente nesănătoase, inclusiv probleme de abuz de substanțe, tulburări de alimentație și auto-vătămare, pentru a numi doar câteva. „Auto-sabotajul este un alt mare lucru, precum și alegerea prietenilor și partenerilor romantici care au propriile comportamente toxice”, spune Inoa.
Sacrifici prea mult din tine însuți
Nu există nicio îndoială că ai auzit totul despre îngrijirea de sine și cât de important este să o integrezi în viața ta de zi cu zi. Practicarea acesteia poate include o rutină regulată de antrenament, curățenia în casă sau răsfățându-te cu o seară de mască de față/baie cu bule, dar dacă ai o relație toxică cu tine însuți, s-ar putea să oscilezi în cealaltă direcție.
Joshua Klapow, Ph.D., psiholog și creatorul Mental Drive, spune că sacrificarea constantă a nevoilor tale în locul altora, dezvoltând în același timp iritare, resentimente și epuizare fizică, poate indica o relație toxică cu tine însuți. Dacă încerci în mod constant să îi faci pe alții fericiți în timp ce îți neglijezi propria sănătate mintală, nu vei putea să păstrezi o bază sănătoasă și stabilă în viața ta. După cum spune proverbul, „Nu poți turna dintr-o cană goală”.
Partenerii noștri