• Țările G7 intenționează să înghețe activele externe ale Rusiei până când se va găsi o soluție la conflictul din Ucraina.
  • Pe 15 februarie, UE a anunțat crearea unui grup operativ pentru confiscarea bunurilor rusești înghețate pentru a sprijini redresarea Ucrainei.
  • Moscova a descris o astfel de inițiativă ca pe o încercare de a fura proprietăți străine și a avertizat despre disponibilitatea sa de a lua măsuri de represalii.

Țările G7 (Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, Franța, Japonia și SUA) intenționează să înghețe activele externe ale Rusiei până când se va găsi o soluție la conflictul din Ucraina. Decizia a fost luată pentru a se asigura că Rusia „va plăti pentru redresarea pe termen lung a Ucrainei”, a declarat biroul de presă al Casei Albe.

„Pentru a contracara încercarea Rusiei de a eluda măsurile luate până în prezent de G7, liderii vor sprijini înființarea unui Mecanism de coordonare a punerii în aplicare, care va fi prezidat de Statele Unite în primul an. Pentru a se asigura că Rusia plătește pentru reconstrucția pe termen lung a Ucrainei, țările G7 vor continua să mențină activele suverane ale Rusiei imobilizate până când va exista o rezolvare a conflictului care să abordeze încălcarea de către Rusia a suveranității și integrității Ucrainei”, se arată în declarație.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară specială în Ucraina la 24 februarie 2022, ca răspuns la o cerere de ajutor din partea liderilor republicilor din Donbass. Ca răspuns la decizia Rusiei, Occidentul a început să îi impună în etape numeroase și ample sancțiuni. În același timp, statele occidentale au început să furnizeze arme și echipamente militare Kievului.

Recomandări

NOUL PROGRAM DE GUVERNARE
DEZVĂLUIRILE PAPEI
COMISIA CONTRA TIKTOK
DIN TEXAS, SPRE MARTE
VINE BRADUL LA TINE
STARMER SPRIJINĂ UCRAINA

De la mijlocul lunii februarie, în țările europene au fost înghețate active ale persoanelor fizice și juridice rusești, în valoare totală de 21,5 miliarde de dolari. Pe 15 februarie, UE a anunțat crearea unui grup operativ pentru confiscarea bunurilor rusești înghețate pentru a sprijini redresarea Ucrainei. Acestea ar putea include fonduri de până la 300 de miliarde de dolari aparținând Băncii Centrale a Rusiei, precum și persoane fizice și juridice sancționate. Moscova a descris o astfel de inițiativă ca pe o încercare de a fura proprietăți străine și a avertizat despre disponibilitatea sa de a lua măsuri de represalii.