- Se pare că liderii ruși nu erau aproape deloc preocupați de detaliile referitoare la cine ar fi „la conducerea” unei Ucraine capturate.
- Ceea ce era evident era următorul lucru: dacă Kievul ar fi căzut, Moscova ar fi condus spectacolul.
- Kremlinul avea în vigoare cel puțin două planuri privind guvernarea unei Ucraine capturate.
Instruit să comande unul dintre regimente în timpul invaziei Ucrainei, colonelul rus Stanislav Yershov a sosit cu convoiul său blindat la aerodromul Mozyr din Belarus în dimineața zilei de 23 februarie 2022.
Advertisment
La ora 13:00, regimentul lui Yershov și-a început marșul de 130 de kilometri către micul sat belarus Chervone. Satul este situat în mijlocul unei porțiuni de teritoriu belarus care taie între orașele ucrainene Slavutych și Prypiat. Aici – un loc aflat la 25 de kilometri de țărmul așa-numitei Mări Kiev [rezervorul Kievului] – era exact locul unde soldații lui Iershov urmau să înceapă invazia Ucrainei a doua zi, pe 24 februarie, trecând prin zona Chornobîl și încercând să ajungă la trupele aeropurtate rusești de la aeroportul Hostomel.
Regimentul lui Yershov a fost doar una dintre zecile de unități rusești care au avansat pe frontul de la Chornobîl spre Kiev în acea zi neagră pentru Ucraina. Hărțile de stat major pe care Ukrainska Pravda le deține sugerează că primele dintre aceste unități au tăiat autostrada Kiev – Chop lângă satul Stoianka încă de la ora 14:00 pe 24 februarie. Trupele rusești au petrecut încă o zi încercuind capitala de la Makariv până la Vasylkiv, la sud, și săpând tranșee între oblasturile Kiev și Zhytomyr.
Recomandări
Între timp, aeropurtate rusești debarcate la Hostomel cu avioane de transport militar erau pregătite să asalteze Kievul și să captureze cartierul guvernamental. Kremlinul plănuia să vadă un tricolor rusesc deasupra biroului președintelui, a Verkhovna Rada și a altor simboluri ale statalității Ucrainei cel târziu în seara zilei de sâmbătă, 26 februarie 2022. Dar ce s-ar fi întâmplat odată ce intenția inițială a dictatorului de la Kremlin ar fi fost pusă în aplicare? Cum ar fi fost preluată puterea „regimului decăzut al lui Zelenski” și cine ar fi preluat-o? Cine urma să servească în „guvernul de tranziție” și să conducă „Ucraina lui Putin”?
Ukrainska Pravda a aflat ce scenarii aveau în minte „strategii” ruși pentru Kievul capturat și pentru ucrainenii despre care credeau că ar putea fi transformați în colaboratori.
Planul A – Viktor Medvedchuk
„Dacă credeți că rușii au avut un plan solid cu privire la cine va veni aici și va conduce, vă înșelați. Principalul lucru era ca capitala Ucrainei să cadă. În a treia zi, conform planului lor. În a zecea zi, ei ar fi avut controlul asupra întregii țări. Numele de familie ale celor care vor fi noul „guvern” nu aveau o importanță atât de mare pentru ei”, a declarat pentru Ukrainska Pravda un oficial de rang înalt din cadrul Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina.
Din zecile de conversații între Ukrainska Pravda și politicieni din diferite tabere politice, precum și cu oficiali ai Serviciului de Securitate, se pare că liderii ruși nu erau aproape deloc preocupați de detaliile referitoare la cine ar fi „la conducerea” unei Ucraine capturate atunci când ar fi început invazia la scară largă. Ceea ce era evident era următorul lucru: dacă Kievul ar fi căzut, Moscova ar fi condus spectacolul.
„Medvedciuk s-a văzut pe sine însuși în primul rol. Sivkovici ar fi putut juca și el un rol important (Volodymyr Sivkovici – secretar adjunct al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei de pe vremea lui Ianukovici, care în prezent se ascunde în Federația Rusă). El a lucrat mult timp în linie cu FSB și se pregătea să gestioneze guvernul de fațadă, angajând oameni pentru diferite posturi și așa mai departe”, a declarat sursa din serviciile de informații.
„Dar nu exista o dispunere exactă a persoanei care urma să ocupe fiecare poziție”, au adăugat aceștia. Un fost coleg puternic al lui Sivkovici din Partidul Regiunilor a declarat că guvernul lui Ianukovici nu avea un respect sau o reverență deosebită față de fostul angajat al KGB înainte de 2014. După Revoluția Demnității, însă, și-au schimbat părerea.
„Știți, era unul dintre mulții foști „oficiali” care erau în partid. Nu avea o influență semnificativă. Dar când Sivkovici a orchestrat evacuarea lui Ianukovici din Crimeea în Rusia, toată lumea a văzut capacitățile sale într-un mod nou”, își amintește un oficial de rang înalt din epoca Ianukovici și sursă din Ukrainska Pravda.
Cu toate acestea, merită menționat faptul că alte surse ale Ukrainska Pravda din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei și din cercurile politice nu au furnizat nicio informație cu privire la un posibil rol pentru Sivkovici după ocupația planificată. Același lucru este valabil și în ceea ce privește posibila participare a lui Evhen Muraiev la un guvern colaboraționist – chiar înainte de invazie, mass-media occidentală l-a numit pe Muraiev un potențial prim-ministru al unei Ucraine capturate.
Kremlinul avea în vigoare cel puțin două planuri privind guvernarea unei Ucraine capturate
Primul plan, în mod previzibil, a implicat persoana cea mai apropiată de Putin în Ucraina – Viktor Medvedchuk, a cărui fiică este nașa lui Putin. În timpul președinției lui Petro Poroșenko, Medvedciuk a fost principalul negociator al Ucrainei cu Kremlinul și s-a ocupat de schimburile de prizonieri.
Cu toate acestea, în timpul președinției lui Zelenski, Andrii Yermak, șeful biroului președintelui, a preluat negocierile cu Rusia, în timp ce Medvedchuk a ajuns să fie anchetat de ofițerii de poliție ucraineni. La începutul anului 2022, Medvedciuk, pe atunci deputat din partea partidului Platforma de Opoziție – Pentru Viață (OPFL), se afla la Kiev în arest la domiciliu pentru suspiciune de trădare de stat.
În ultimii săi ani în Ucraina, problemele lui Medvedciuk nu au făcut decât să se agraveze – posturile sale de televiziune au fost oprite de la difuzare, Consiliul Național de Securitate și Apărare a impus sancțiuni individuale împotriva sa și a soției sale, Oksana Marchenko, și a fost notificat cu o serie de suspiciuni pentru o posibilă cooperare cu ocupanții și pentru punerea în aplicare a unor scheme ilegale de export de cărbune.
Din 2019, Medvedchuk a sperat să fie din nou un jucător important. Datorită influenței directe de la Moscova, în al cincilea an al invaziei rusești, Medvedciuk și-a găsit un loc în partidul OPFL, unde a reușit chiar să își creeze propriul grup. După sancțiuni și mai multe investigații în 2021, speranțele lui Medvedchuk de a reveni în forță s-au evaporat. El a fost efectiv exclus atât din mediul de afaceri, cât și din politică în Ucraina.
„Vitia (prescurtare de la Viktor) își pierde mințile încetul cu încetul. Este în permanență acasă, aceste restricții îl doboară psihologic, pentru că nu are nimic de făcut”, a descris unul dintre membrii OPFL starea lui Medvedciuk pentru Ukrainska Pravda în ianuarie 2022.
Ultima soluție pentru ca prietenul lui Putin să revină în fruntea politicii ucrainene a fost să apeleze la „ajutor” din partea Rusiei. Medvedciuk, potrivit unor surse din partidul său, a fost unul dintre puținii din Ucraina care cel puțin știa de invazia rusă, dacă nu cumva a fost implicat în pregătirea acesteia. Cu o lună înainte de invazia rusă, un membru influent al OPFL părea să glumească spunând că Medvedciuk „îl aștepta doar pe Putin”.
„Nu am nicio îndoială că Putin va lupta. Și nu în ultimul rând pentru că văd cum Vitia deja „coace pâini și adună sare” (oferirea de pâine și sare este un gest de bun venit în Ucraina) pentru a se întâlni cu nașul său la Kiev”, a declarat pentru Ukrainska Pravda, la 25 ianuarie 2022, membrul de partid al OPFL, care a părăsit discret țara cu două săptămâni înainte de invazie.
Potrivit unor persoane din cercul social al lui Medvedciuk, acesta avea un comportament destul de neobișnuit la sfârșitul lunii februarie 2022. Cu câteva săptămâni înainte de invazie, deputații din grupul său din Rada Supremă l-au întrebat de mai multe ori dacă Rusia se pregătea cu adevărat pentru un atac major asupra Ucrainei.
„Trebuia să știm acest lucru cel puțin pentru a ne scoate familiile. Dar Vitia, dimpotrivă, ne-a liniștit. Ne-a spus: „Nu, nu, este doar un zăngănit de arme pentru a ridica miza. Rămâneți la locurile voastre”, își amintește unul dintre actualii deputați care a fost un apropiat al lui Medvedciuk, într-un interviu acordat Ukrainska Pravda.
În apropierea datei de 16 februarie, una dintre datele probabile ale invaziei, avertizată de serviciile de informații americane, tensiunile din cadrul facțiunii OPFL au crescut, în ciuda asigurărilor lui Medvedciuk. La 10 februarie, fostul șef al administrației prezidențiale a lui Ianukovici, Serhii Lovochkin, a părăsit Ucraina. Pe 12 februarie, Vadym Stoliar, un dezvoltator din Kiev și asociat al lui Medvedciuk, a părăsit Kievul cu un avion privat.
Partenerul lui Stoliar, fostul deputat Ihor Abramovici, a comandat un avion de 50 de pasageri pentru a-și duce rudele, prietenii și cunoștințele la Viena. Parlamentarii au numit în glumă acest avion „Arca lui Noe”. Cu toate acestea, Oksana Marchenko, soția lui Medvedciuk, nu a părăsit țara nici pe 10, nici pe 12, nici măcar pe 16 februarie. Acest lucru i-a liniștit într-o oarecare măsură pe parlamentarii din anturajul lui Medvedciuk. Marchenko însăși a ajuns la granița cu Belarus cu intenția de a părăsi Ucraina la 18 februarie.
„L-am rugat pe Nestor Shufrych să obțină informații despre ceea ce se întâmplă, deoarece soția sa este prietenă apropiată cu Marchenko. Apoi, Oksana i-a spus soției lui Nestor că nu fugea, ci urma să înregistreze un interviu cu Baskov (un cântăreț rus pro-kremlin) la Moscova”, a declarat parlamentarul din anturajul lui Medvedciuk în interviu.
Pe 23 februarie, cu o zi înainte de invazie, comportamentul lui Viktor Medvedciuk s-a schimbat. El a amânat în mod neașteptat întâlnirile cu asociații săi, pretinzând că este ocupat. Pentru un om aflat în arest la domiciliu non-stop, acest lucru părea ciudat. Înainte de acea zi, Medvedciuk nu refuzase aproape niciodată să se întâlnească cu oamenii săi.
„23 februarie este ziua armatei sovietice, iar Vitia o sărbătorise întotdeauna. I-am scris, propunându-i să venim seara și să bem ceva. Iar el a spus: „Nu, hai să o facem în weekend”. Încă ne întrebam ce fel de afaceri avea și ce avea de sărbătorit în weekend”, și-a amintit unul dintre foștii apropiați ai lui Medvedciuk într-un interviu acordat Ukrainska Pravda.
Weekend-ul la care Medvedciuk a amânat sărbătoarea urma să fie a treia zi după începerea războiului. În dimineața zilei de 24 februarie, Medvedciuk a încetat să mai comunice. El a apărut pe chat-ul partidului OPFL o singură dată: în a treia zi de la invazie, 26 februarie. În acea zi, membrii fracțiunii lui Medvedciuk care rămăseseră la Kiev urmau să o excludă pe Illia Kyva din rândurile lor din cauza sprijinului public al acesteia pentru agresiunea rusă. În ciuda războiului, Medvedciuk a încercat să-i convingă că acest lucru nu trebuie făcut. El a reușit să reușească să amâne expulzarea lui Kyva datorită influenței sale asupra deputaților pe care i-a inclus personal pe lista partidului OPFL. Acest lucru a durat doar până la 3 martie.
La un an de la începerea războiului pe scară largă, atât asociații lui Medvedciuk, cât și membrii echipei lui Zelenski au devenit din ce în ce mai convinși că aducerea la putere a prietenului personal al lui Putin a fost „planul A” al Kremlinului.
Planul B – Viktor Ianukovici
Înconjurarea Verkhovna Rada presupunea mai întâi să se apropie de ea, iar aceasta era o sarcină pentru care forțele rusești nu erau în mod clar pregătite. Nu au fost capabile să o facă în a treia, a cincea sau chiar a șaptea zi de invazie. O rundă de negocieri de pace ruso-ucrainene urma să aibă loc la Minsk la începutul lunii martie. La 2 martie, o delegație de la Kiev era în drum spre Belarus. Aceea a fost ziua în care Viktor Ianukovici, o persoană politică demult uitată, dar cumva încă legitimă în unele cercuri, a reintrat în lupta cu istoria noastră. Pentru a desluși această poveste este nevoie de o călătorie în timp.
La 30 decembrie 2021, în ajunul Anului Nou, presa ucraineană a relatat o știre: „Ianukovici vrea să-și revendice statutul de președinte”. La prima vedere, scenariul părea cu totul de neconceput, chiar și în ceea ce privește basmele de Anul Nou. Dar Ianukovici însuși a rămas însăși la mantra propriei sale „legitimități” de când a fugit din Ucraina în 2014.
Fugarul a intentat un proces la infamul Tribunal Administrativ Districtual din Kiev (KDAC), cerând ca Rada Supremă să recunoască faptul că nu are autoritatea de a-l demite pe Ianukovici din funcția de președinte al Ucrainei. Puțin mai târziu, Ianukovici a intentat un alt proces, acesta susținând că Rada nu avea dreptul de a-l deposeda de titlul prezidențial altfel decât printr-o procedură de destituire, în timp ce a făcut acest lucru printr-o simplă rezoluție. Eforturile fugarului au părut complet zadarnice, întrucât deciziile Radei nu pot fi atacate decât la Curtea Supremă. Dar aceasta a fost doar prima impresie, și încă una greșită.
„Avocații lui Ianukovici s-au dovedit a fi surprinzător de inteligenți. Ei nu s-au adresat KDAC pentru a contesta deciziile Radei, ci mai degrabă procedurile prin care au fost adoptate aceste decizii. A fost o lacună juridică. Dacă KDAC ar fi confirmat că într-adevăr au avut loc încălcări procedurale, decizia parlamentului ar fi fost considerată nulă și neavenită”, a explicat un avocat din echipa lui Zelenski, care a jucat un rol crucial în acest caz.
„Smyrnov (Andrii Smyrnov, adjunctul șefului Biroului președintelui Ucrainei) l-ar fi sunat pe șeful KDAC Pavlo Vovk și l-ar fi întrebat: „Ce sunt aceste procese, de ce le înregistrați, când termenele de înregistrare a încălcărilor de procedură au expirat de mult?”. Iar Pașa (Pavlo Vovk) l-ar fi liniștit: „Le-am înregistrat în conformitate cu procedurile noastre, nu vă faceți griji, nu va ieși nimic din asta”, a declarat sursa noastră din guvern.
La momentul invaziei rusești la scară largă a Ucrainei, procesele lui Ianukovici erau, într-adevăr, încă în curs de judecată la KDAC. Pe 2 martie 2022, însă, când un avion cu Ianukovici la bord a apărut la Minsk, procesele sale au căpătat o nouă semnificație.
„După „dispariția” lui Medvedciuk, rușii chiar au luat în considerare posibilitatea de a-l readuce pe Ianukovici în Ucraina. Trebuia să anunțe că este un președinte legitim și toate prostiile astea”, au declarat surse din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei pentru Ukrainska Pravda.
„Operațiunea specială” a Rusiei s-a prelungit, iar asaltul „eroic” al Kievului nu s-a materializat niciodată. Regimentul colonelului Yershov, menționat mai devreme, a rămas blocat în Hostomel, unde a fost bombardat de artileria ucraineană. Ucraina a păstrat controlul deplin asupra cartierului guvernamental din Kiev. Medvedciuk dispăruse, fără urmă. Acela a fost momentul în care Ianukovici a devenit „planul B” al Rusiei.
Acum este dificil să considerăm aceste planuri ca fiind altceva decât SF de mâna a doua. La începutul lunii februarie 2022, totuși, au fost depuse eforturi reale pentru pregătirea punerii în aplicare a ambelor. Faptul că partenerii occidentali ai Ucrainei au luat destul de în serios planurile nefaste ale lui Putin confirmă acest lucru. Înainte de invazia la scară largă, reprezentanții serviciilor de informații americane au sfătuit în privat guvernul ucrainean să își pregătească propriul plan B pentru a păstra legitimitatea guvernului.
„Partenerii noștri au folosit diverse canale pentru a ne avertiza că „Băieți, s-ar putea să trebuiască să vă mutați în Polonia, gândiți-vă la asta, pentru orice eventualitate”. Varșovia a fost menționată ca o opțiune, astfel încât să putem organiza cu ușurință întâlniri internaționale, să ne facem văzuți, și să călătorim fără efort în lume pentru a le reaminti tuturor că suntem singurul guvern legitim. Similar cu ceea ce face Tsikhanouskaya acum”, și-a amintit un membru al echipei lui Zelenski. (Sviatlana Tsikhanouskaya, un lider al opoziției belaruse, se află în prezent în exil în Belarus).
„Evident, nici măcar nu am vrut să ne gândim la asta. Chiar dacă unul dintre noi ar fi început o conversație pe această temă, șeful nostru ar fi fost furios și asta ar fi fost tot”, a adăugat sursa.
Cu toate acestea, surse din echipa diplomatică a lui Zelenski au spus că, înainte de invazie, reprezentanții Ucrainei se gândeau în liniște la o posibilă mutare la Varșovia sau chiar la Londra. Dar când coloanele de trupe ale lui Putin au invadat Ucraina, iar lui Zelenski i s-a oferit evacuarea, acesta i-a spus lui Joe Biden: „Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”, o frază care a devenit de atunci virală.
Partenerii noștri