• Ion Cristoiu: În primul rând că această curte penală nu este recunoscută de America şi nici de Rusia. Ea se transformă în realitate, adică în arestare, cum a fost în cazul lui Miloşevici, când îl livrează ţara respectivă. Deci Putin va fi arestat nu ştiu când va veni Navalnîi la conducerea Rusiei şi îl va livra Curţii Internaţionale.
  • Ion Cristoiu: Este o încercare stângace a băieţilor să zic aşa de a contracara vizita lui Xi jinping la Moscova. (…) După părerea mea, trebuie inventat altceva. Cu drona nu a ieşit. Dar este greu de imaginat că poţi să contracarezi cu ceva această vizită deoarece ea nu este o vizită mediatică.
  • Ion Cristoiu: Semnificaţia… Vine un om cu atâta putere şi doi vine o ţară care a evitat opţiunea până acum. Vizita lui este expresia unei opţiuni. El zice bă, eu mă duc, chiar dacă voi spuneţi că ăla e ticălos. Este o luare de poziţie în favoarea Rusiei. Adică, indiferent de ce spuneţi voi eu mă duc şi mă văd cu Putin.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin de către Curtea Internaţională de la Haga este o operaţiune menită să eclipseze vizita preşedintelui chinez Xi Jinping la Moscova.

Eu nu-l consider un mare eveniment. În primul rând că această curte penală nu este recunoscută de America şi nici de Rusia. Ea se transformă în realitate, adică în arestare, cum a fost în cazul lui Miloşevici, când îl livrează ţara respectivă. Deci Putin va fi arestat nu ştiu când va veni Navalnîi la conducerea Rusiei şi îl va livra Curţii Internaţionale. Este o încercare stângace a băieţilor să zic aşa de a contracara vizita lui Xi jinping la Moscova. (…) După părerea mea, trebuie inventat altceva. Chiar mă întrebam ce inventează în această perioadă. Probabil o să mai inventeze şi altceva. Cu drona nu a ieşit. Dar este greu de imaginat că poţi să contracarezi cu ceva această vizită deoarece ea nu este o vizită mediatică. Este unul dintre cele mai mari evenimente politice aş putea spune după căderea comunismului vizita lui Xi acum” , a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Smart Tv.

Ion Cristoiu spune că prezenţa preşedintelui Chinei la Moscova transmite un dublu mesaj: este vizita unui lider care a obţinut puterea absolută în ţara sa şi Beijingul se poziţionează în favoarea Rusiei.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Xi vine după ce are toată puterea. (…) nu e nou, nu e Hrşsciov, nu e Gorbaciov, are deja două mandate. Deci el, mai mult decât Putin, Xi vine în Rusia cu sprijin total, este şi mai absolut dacă se poate spune aşa. E de ajuns să bea un ceai cu Vladimir Putin. Nu mai contează, că negocierile se fac în secret. Sigur, dacă nu pune mâna pe ele Zelenski şi ziarele. Deci semnificaţia… Vine un om cu atâta putere şi doi vine o ţară care a evitat opţiunea până acum. Vizita lui este expresia unei opţiuni. El zice bă, eu mă duc, chiar dacă voi spuneţi că ăla e ticălos. Este o luare de poziţie în favoarea Rusiei. Adică, indiferent de ce spuneţi voi eu mă duc şi mă văd cu Putin” , a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că un punct cheie al vizitei de săptămâna viitoare a liderului chinez la Moscova este discuţia acestuia în sistem videoconferinţă cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Punctul-cheie îl va reprezenta dacă Zelenski va accepta videoconferinţa cu Xi. Cred că sunt presiuni uriaşe asupra lui să nu. Inclusiv aceasta cu tribunalul.  Deci tribunalul internaţional este un ONG. Câtă vreme nu este recunoscut de marile puteri… dar se încearcă o presiune asupra lui Zelenski. Pentru că dacă Zelenski discută, e o victorie uriaşă a Chinei şi eu nu cred că aliatul, partenerul strategic, americanii, este încântat. Eu plec de la premisa că Zelenski, ca şi Ceauşescu, ca şi orice alt lider naţional, nu pune oăle în acelaşi coş. Probabil, la nivelul conducerii, există unele întrebări de genul ne am dat cu totul acolo, nu e nevoie şi de o portiţă? (…) Eu zic că nu va avea loc discuţia. Tribunalul Penal, hodoronc-tronc a descoperit într-o noapte că ăla e criminal. Că dacă era, descopereau acum o săptămână. E clar că e o operaţiune prin care, după părerea mea, nu să diminueze vizita, că nu ai cum, să blocheze. Ar fi o victorie a Chinei groaznică pentru americani. Xi vine la Moscova, poartă o discuţie prin video cu Zelenski? Tocmai când a venit la criminalul ăla de război?” , a susţinut publicistul.

„Chestiunea legii pensiilor s-a transformat şi într-o confruntare uriaşă de forţă între Macron şi sindicate, partide, opinie publică”

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că protestele din Franţa sunt rezultatul presiunilor marilor corporaţii asupra preşedintelui Macron de a mări cu doi ani vârsta de pensionare printr-o nouă lege a pensiilor.

Marile corporaţii, care au drept reprezentant în guvernarea Franţei pe Macron, au o nevoie vitală de creşterea vârstei de pensionare deoarece Franţa nu mai are forţă de muncă. Deci Macron nu s-a angajat în faţa poporului francez, s-a angajat în faţa ălora care l-au făcut de două ori preşedinte. Pentru noi, tot ce se întâmplă în Franţa pare dintr-un alt film pentru că că noi nu înţelegem. 1. Ai noştri nu înţeleg de ce pentru doi ani. Franţa este o ţară capitalistă (…) La noi pensia nu înseamnă nimic, te ocupi de nepoţi… în România a fi pensionar e un dezastru. În occident, pensia este momentul în care chiar îţi trăieşti viaţa. În momentul în care ei spun noi suntem şi aşa obosiţi, ne iei 2 ani din viaţă, noi reacţionăm. Trei sferturi din populaţia Franţei sunt de acord cu aceste proteste” , a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu spune că Macron a făcut greşeala vieţii când a decis ca legea pensiilor să nu mai fie supusă la vot în Adunarea Naţională, camera decizională, ci să fie adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului.

Macron este presat de corporaţii să facă asta cu orice preţ şi de ostilitatea poporului francez. (…) chestiunea legii pensiilor s-a transformat şi într-o confruntare uriaşă de forţă între Macron şi sindicate, partide, opinie publică. A depăşit nivelul e lege sau nu e lege. A trecut de Senat şi era problema să fie supusă votului normal în Adunarea Naţională. În momentul în care el şi-a dat seama că nu va avea majoritate, a făcut greşeala vieţii lui şi anume a propus asumarea răspunderii. Asumarea răspunderii are sens de «lasă că vă arăt eu vouă» ” , a explicat publicistul.

Ion Cristoiu susţine că, dacă moţiunea de cenzură a opoziţiei împotriva Guvernului va fi adoptată, Macron va merge pe dizolvarea Parlamentului.„Dacă legea rămâne, în sensul că moţiunea de cenzură cade, e mai rău pentru Macron decât dacă nu trece legea. Pentru că se creează o confruntare între el şi Franţa care duce la un moment care s-a numit 1968. Atunci se acumulase tensiune în societate. Există riscul ca acum să treacă legea, el să zică sâc, dar va fi nevoie de o scânteie şi zboară. Dacă moţiunea trece, Macron va merge pe dizolvarea Parlamentului pentru că el nu e el, în spatele lui sunt corporaţiile” , a mai spus publicistul.