- Studiul examinează beneficiile participării la orice tip de eveniment sportiv live.
- Studiile anterioare au arătat că scorurile mai mari ale satisfacției în viață sunt asociate cu mai puține afecțiuni.
- În prezent, multe inițiative promovează beneficiile participării la sport.
Un nou studiu științific a descoperit că participarea la evenimente sportive live îmbunătățește nivelul de bunăstare și reduce sentimentul de singurătate. Publicată în revista Frontiers in Public Health, cercetarea este primul studiu la scară largă care examinează beneficiile participării la orice tip de sport live.
Advertisment
Studiul, realizat de cadrele universitare de la Școala de psihologie și știința sportului din cadrul Universității Anglia Ruskin, a utilizat date de la 7 209 adulți cu vârste cuprinse între 16 și 85 de ani, care locuiesc în Anglia și care au participat la sondajul Taking Part Survey, care a fost comandat de Departamentul pentru Digital, Cultură, Media și Sport al guvernului britanic.
Studiul a constatat că participarea la evenimente sportive live determină scoruri mai mari la două măsurători majore ale bunăstării subiective – satisfacția în viață și sentimentul că „viața are valoare” – precum și niveluri mai scăzute de singurătate.
Recomandări
Aceste rezultate sunt semnificative deoarece studiile anterioare au arătat că scorurile mai mari ale satisfacției în viață sunt asociate cu mai puține afecțiuni care limitează viața și cu o sănătate fizică mai bună, cu o îmbătrânire reușită și cu rate de mortalitate mai mici.
Noul studiu a constatat, de asemenea, că participarea la evenimente sportive live duce la o creștere a sentimentului oamenilor că „viața merită”, iar mărimea acestei creșteri este comparabilă cu cea a obținerii unui loc de muncă.
În prezent, multe inițiative promovează beneficiile participării la sport, dar cercetătorii consideră că vizionarea evenimentelor sportive live poate oferi, de asemenea, un instrument de sănătate publică accesibil și eficient pentru îmbunătățirea stării de bine și reducerea singurătății.
Autorul principal, Dr. Helen Keyes, șefa Școlii de Psihologie și Știința Sportului de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU), a declarat: „Ambele sunt de acord cu această cercetare. Cercetările anterioare s-au axat pe sporturi specifice sau pe eșantioane mici de populație, cum ar fi studenții de colegiu din Statele Unite. Studiul nostru este primul studiu care analizează beneficiile participării la orice eveniment sportiv la nivelul unei populații adulte și, prin urmare, constatările noastre ar putea fi utile pentru elaborarea unor viitoare strategii de sănătate publică, cum ar fi oferirea de bilete la prețuri reduse pentru anumite grupuri”.
„Evenimentele live acoperite de studiu au variat de la evenimente gratuite pentru amatori, cum ar fi vizionarea echipelor sportive din sat, până la meciuri de fotbal din Premier League. Prin urmare, trebuie efectuate cercetări suplimentare pentru a vedea dacă aceste beneficii sunt mai pronunțate pentru sportul de nivel de elită sau dacă sunt mai strâns legate de susținerea unei anumite echipe”.
„Cu toate acestea, știm că vizionarea sportului live de toate tipurile oferă multe oportunități de interacțiune socială, iar acest lucru ajută la crearea identității de grup și a apartenenței, ceea ce, la rândul său, atenuează singurătatea și stimulează nivelurile de bunăstare.”
Partenerii noștri