• Mogulii chinezi au reprezentat mai mult de jumătate din cele 445 de persoane din întreaga lume care și-au pierdut statutul de miliardar în ultimul an.
  • Averea netă a miliardarilor chinezi de pe lista anuală a companiei de consultanță a scăzut cu 15%, față de 10% la nivel global.
  • Printre numele remarcabile care au ieșit de pe listă se numără Sam Bankman-Fried, care și-a pierdut averea de 21 de miliarde de dolari.

Mai mult de 400 de persoane din întreaga lume şi-au pierdut statutul de miliardari anul trecut, majoritatea în China, după ce înăsprirea politicii monetare, perturbările provocate de COVID-19 şi înăsprirea controlului Beijingului asupra sectorului tehnologiei i-au afectat pe cei super-bogaţi, scrie presa internațională.

China a pierdut 229 de miliardari, reprezentând mai mult de jumătate din cele 445 de persoane care au dispărut de pe listă, care clasifică mogulii cu o avere netă minimă de 1 miliard de dolari, potrivit celei mai recente ediţii a clasamentului anual Hurun Global Rich List 2023.

De asemenea, a doua cea mai mare economie a lumii a adăugat 69 de noi miliardari pe listă în această perioadă.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

,,Numărul miliardarilor din lume a scăzut cu 8%, în timp ce averea totală a acestora a scăzut cu 10%” , a declarat Rupert Hoogewerf, fondator și președinte al Hurun Report. În total, 3.112 persoane au intrat pe listă, față de 3.381 cu un an înainte, a adăugat el.

China rămâne cea mai mare sursă de super-bogați, numărul total de miliardari fiind de 969 la 16 ianuarie 2023, în fața Statelor Unite, cu 691. Pe locul al treilea este India cu 187 de miliardari în timp ce Germania a devansat Marea Britanie ocupând locul patru cu 144 de miliardari.

Mărcile de lux au avut un an bun, șeful LVMH, Bernard Arnault, urcând în fruntea listei, iar moștenitorii Hermes, Bertrand Puech și familia sa, pe locul al treilea.

Printre numele remarcabile care au ieșit de pe listă se numără Sam Bankman-Fried, care și-a pierdut averea de 21 de miliarde de dolari în urma prăbușirii bursei de criptomonede FTX.

Jack Ma, fondatorul Alibaba, a coborât pe locul 52 de pe locul 34

În China, Jack Ma, fondatorul gigantului chinez de comerț electronic Alibaba Group Holding, a coborât pe locul 52 de pe locul 34 cu un an mai devreme, în mare parte din cauza măsurilor de reglementare din China privind sectorul tehnologic.

,,Creșterea ratelor dobânzilor, aprecierea dolarului american, spargerea unei bule tehnologice provocate de COVID și impactul continuu al războiului dintre Rusia și Ucraina s-au combinat pentru a afecta piețele bursiere” , a declarat Hoogewerf.

În ultimul an, până la sfârșitul lunii ianuarie, indicele S&P 500 a scăzut cu peste 14%, în timp ce în China, indicele de referință Shanghai Composite a pierdut aproape 11%.

Între timp, yuanul țării a pierdut aproximativ 8% din valoarea sa față de un dolar în creștere în 2022, cea mai mare scădere anuală din 1994 încoace, în mare parte din cauza creșterilor agresive de rate ale Rezervei Federale și a încetinirii economiei interne.

Hoogewerf a declarat că a fost în general pozitiv față de acest an, după ce a măsurat scalele de încredere economică și fericire în rândul persoanelor chineze cu valoare netă ridicată.

,,Singurul lucru de care nu sunt sigur este dacă va exista o criză financiară globală” , a spus el. ,,Am văzut crize bancare în Statele Unite și apoi în Elveția. Nu sunt sigur dacă ar exista o contagiune. Dacă nu, bogăția va crește cu o marjă uriașă” .

Citește și:

Parlamentul britanic blochează TikTok pe toate dispozitivele parlamentarilor. Cum explică decizia

Tu știi ce reprezintă hărțuirea morală? Dar hărțuirea psihologică? Te-ai confruntat cu stres și epuizare fizică?

Studiu: 75% din mașinile diesel europene „probabil” au dispozitive de manipulare instalate. Ce înseamnă asta