• Oamenii de știință fac progrese importante în tratarea cancerului.
  • Cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie au dezvoltat un medicament care prelungește viața pacienților cu cancer în stadiu terminal.
  • Care sunt rezultatele studiilor clinice de fază 1 știe Mihaela Chircă, editor Aleph News.

Cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie au dezvoltat un
medicament care prelungește viața pacienților cu cancer în stadiu terminal. Care sunt rezultatele studiilor clinice de fază 1 știe Mihaela Chircă, editor Aleph News.

Cum a reușit să dezvolte Norvegia un astfel de medicament și cum acționează?

Studiile au durat 18 ani și s-au investit 18 milioane de euro. Medicamentul a fost testat acum pe 20 de pacienți cu cancer în stadiu terminal, iar rezultatele au fost unele foarte bune. La 70% dintre pacienții cancerul s-a oprit din evoluție după 6 săptămâni, 12 persoane au continuat medicația și evoluția s-a oprit după 18 săptămâni, iar o femeie a luat medicamentul timp de 17 luni și cancerul s-a oprit din evoluție pentru 2 ani. Un lucru foarte important față de chimioterapie este că în urma acestui tratament, bolnavii nu-și mai pierd părul, ceea ce poate avea un impact pozitiv foarte mare ami ales la nivel psihic și emoțional.. Faza 1 acestor studii trebuie de fapt să dovedească că medicamentul nu e toxic și a reușit asta. Acum urmează studiile clinice de fază 2 unde trebuie dovedită eficiența, a spus Mihaela.

Când ar putea fi folosit un astfel de medicament la scară largă?

Parcursul medical este unul extrem de lung pentru orice medicament, dar mai ales pentru cele oncologice. În cazul acestei pilule, componenta fiannaciară reprezintă un factor important. Norvegia nu are o industrie farmaceutică pentru medicamente noi și tocmai de aceea și aceste teste se fac in Australia și este nevoie permanent de noi investitori pentru că orice test clinic trece de 10 milioane de euro, a spus Mihaela.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Citește și