• Puteți ajuta la prevenirea oboselii care vine adesea odată cu această schimbare a orei.
  • Se recomandă să ajustați momentul în care vă culcați și vă treziți cu cel puțin 15 până la 30 de minute înainte de schimbarea de duminică.
  • Tehnologia te ajută să îți monitorizezi tiparele de somn, ceea ce te-ar putea ajuta să determini de cât somn are nevoie corpul tău pentru a te simți odihnit înainte de schimbarea ceasului.

Odată cu schimbarea orei în acest sfârșit de săptămână, mulți dintre noi se vor pregăti pentru un început mai devreme și o schimbare bruscă. Dar vestea bună este că puteți ajuta la prevenirea oboselii care vine adesea odată cu această schimbare. Mai mult, merită să încercăm să minimizăm aceste efecte, potrivit unui expert, care spune că o oră poate face toată diferența.

Tyler Woodward, expert în sănătate la Eden’s Gate, a explicat: „Modelul tău de somn este controlat de ritmul circadian, ceasul nostru intern de 24 de ore, care reglează când este timpul să ne trezim și să mergem la culcare, precum și alte funcții corporale, cum ar fi temperatura corpului, producția de hormoni și sănătatea digestivă. Deși pierderea unei ore poate părea o diferență mică, aceasta poate avea un impact asupra energiei tale, provocând oboseală și senzația de mai multă lene. Vestea bună este că puteți reduce efectele pierderii unei ore prin culcare și trezirea cu 15 până la 30 de minute mai devreme în această săptămână, pentru a vă ajuta organismul să se adapteze ușor la noul program.”

Ca atare, se recomandă să ajustați momentul în care vă culcați și vă treziți cu cel puțin 15 până la 30 de minute înainte de schimbarea de duminică. De asemenea, ați putea să vă folosiți și de alte sfaturi împărtășite de profesionist pentru a-i ajuta pe oameni să se odihnească bine.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
COPIII ROMÂNI, AFECTAȚI DE BOLI PSIHICE
O NOUĂ MISIUNE NASA
FRANȚA ÎȘI RECUPEREAZĂ RECORDUL MONDIAL
CE PROGRAM ARE MUSK

Renunțați la obiceiurile care perturbă somnul

Oricât de mult ți-ar plăcea să savurezi o cafea sau un pahar de vin seara, ar fi mai bine să te lipsești deocamdată de ele pentru a te asigura că ești bine odihnit înainte de weekend.

Fiind un stimulent, cofeina blochează adenozina, o substanță chimică din creierul dumneavoastră care promovează somnul. Atunci când beți cofeină, aceasta crește, de asemenea, nivelul de adrenalină și dopamină, care vă fac să vă simțiți mai treaz. De asemenea, în timp ce alcoolul vă face să vă simțiți mai relaxat și inițial obosit, acesta interferează cu ciclurile normale de somn prin reducerea timpului pe care corpul dumneavoastră îl petrece în etapele mai profunde ale somnului.

Mențineți un program de somn

Expertul vă sfătuiește să profitați la maximum de modul sleep al telefonului pentru a vă ajuta să vă mențineți un program. Dacă aveți un iPhone, puteți folosi această funcție pentru a dezactiva notificările și pentru a reduce intensitatea fundalului atunci când vă pregătiți să adormiți.

De asemenea, tehnologia te ajută să îți monitorizezi tiparele de somn, ceea ce te-ar putea ajuta să determini de cât somn are nevoie corpul tău pentru a te simți odihnit înainte de schimbarea ceasului.

Relaxează-te înainte de a dormi

Dacă vrei să te relaxezi înainte de a merge la culcare, ai o mulțime de opțiuni. Magnolia, levănțica sau mușețelul sunt doar câteva dintre multele ceaiuri care pot ajuta la relaxare, așa că ar putea fi un ceai perfect pentru seară, atât timp cât nu uitați să nu consumați cofeină.

Între timp, expertul recomandă să ignorați telefonul în favoarea unei cărți preferate sau a unui podcast. Ați putea opta chiar pentru o carte audio și să setați un cronometru astfel încât să se oprească după ce ați adormit.

Menține-ți corpul stimulat în timpul zilei

Cercetările au arătat că exercițiile fizice te pot ajuta atunci când te adaptezi la schimbarea orei, potrivit expertului. De asemenea, este benefic pe tot parcursul anului, deoarece exercițiile fizice pot îmbunătăți calitatea somnului și pot regla ritmurile circadiene ale organismului. Dacă creșteți intensitatea exercițiilor fizice, asigurați-vă doar că programați exercițiile moderate și intense mai devreme în timpul zilei pentru a evita ca acestea să vă deregleze ora de culcare, adaugă profesionistul.

Citește și