• Un virus comun, numit EBV, ar putea duce la scleroză multiplă mai târziu în viață, spun oamenii de știință.
  • EBV provoacă mono, boala sărutului”, și poate declanșa un răspuns imunitar crescut la adolescenți.
  • Cercetătorii cred că dezvoltarea unui vaccin împotriva EBV ar putea face din SM o boală a trecutului.

Recent, oamenii de știință au descoperit că infecția cu mononucleoză – declanșată de virusul comun Epstein-Barr (EBV) – a fost aproape sigur un factor critic care a dus la diagnostic de scleroză multiplă. Cercetătorii speră că o mai bună înțelegere a acestei legături ar putea duce la îmbunătățirea tratamentelor – sau chiar la eradicarea definitivă a SM. Ideea că o boală virală de scurtă durată poate declanșa boli cronice ani mai târziu este încă una relativ nouă în medicină.

Este probabil o afirmație îndrăzneață, dar este probabil să fie adevărat că aproape toate bolile autoimune sunt declanșate de un microb, de obicei un virus”, a declarat pentru Insider Dr. Lawrence Steinman, expert în neurologie și SM la Stanford.

EBV, mai exact, este un virus care a fost legat de mai multe probleme de sănătate, inclusiv limfoamele Hodgkin și artrita reumatoidă. Profesorul Alberto Ascherio, de la Harvard, a studiat peste 10 milioane de membri ai armatei americane și a descoperit că riscul ca aceștia să dezvolte scleroză multiplă crește de 32 de ori după o infecție cu EBV. Acest lucru este la egalitate cu modul în care fumatul provoacă cancer.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Acesta este un pas important deoarece sugerează că majoritatea cazurilor de scleroză multiplă (SM) ar putea fi prevenite prin stoparea infecției cu EBV și că țintirea EBV ar putea duce la descoperirea unui tratament pentru SM”, a declarat Ascherio într-un comunicat de presă la publicarea studiului său de succes în ianuarie.

Dar simpla cunoaștere a faptului că EBV declanșează probabil SM nu este întreaga poveste. EBV este un virus pe care cei mai mulți dintre noi îl vor contracta la un moment dat, până la vârsta de 20 de ani. Experții estimează că mai mult de 90% dintre oamenii din întreaga lume au avut EBV – și totuși mai puțin de 0,5% dintre noi vor dezvolta SM.

Este cu siguranță necesar să avem o infecție cu EBV”, a spus Steinman. Dar de ce altceva mai este nevoie?”

Tratamentele actuale pentru SM sunt riscante și costisitoare

În timp ce unii pacienți cu SM se confruntă doar cu episoade ușoare și sporadice de stângăcie, rigiditate musculară și spasme, alții suferă de paralizie, disfuncții cognitive și probleme de incontinență. Deși există multe medicamente disponibile pentru a ajuta la controlul bolii, nu există un tratament pentru SM, care afectează aproximativ 1 milion de persoane din SUA.

Alți pacienți cu scleroză multiplă, precum Roxane Beygi, au trecut prin tratamente mai intensive. Beygi a fost diagnosticată cu SM la vârsta de 14 ani, tot după ce a suferit o criză de oboseală extremă cu câteva luni înainte.

Beygi a decis să treacă printr-un transplant personalizat de celule stem hematopoietice pentru a-și trata simptomele SM, un proces care este riscant, costisitor și care este efectuat doar de un singur medic din SUA. Doisprezece ani mai târziu, ea are o singură problemă care persistă: un scris foarte prost.

Citește și: