• Xi Jinping a vizitat luni Moscova pentru a se întâlni cu președintele Putin.
  • Orașul Heihe, care se învecinează cu ambele națiuni, este un semn al unității dintre cele două.
  • Heihe este punctul de intrare pentru gazoductul Power of Siberia 1.

Dacă vrei să înțelegi relația China-Rusia, orașul de graniță Heihe este un loc de început. Caracteristica sa cea mai impresionantă este de departe râul Heilongjiang înghețat, iar pe cealaltă parte este Rusia.

Este un loc mult mai liniștit decât înainte. COVID, o frontieră închisă și apoi o presiune indusă de sancțiuni asupra economiei Rusiei, a înăbușit o mare parte din comerțul turistic în plină expansiune anterior.

Înainte de pandemie, a existat o mai mare activitate transfrontalieră, grupurile chineze care se îndreptau spre nord pentru a experimenta Siberia, iar rușii venind în sens invers. Mulți oameni care locuiesc în orașele de graniță treceau în mod regulat pentru a merge la cumpărături, a face afaceri sau a socializa.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Dar, în ciuda scăderii traficului, semnele acestei afinități apropiate sunt peste tot, de la arhitectura rusă impunătoare până la magazinele rusești pline cu vodcă, păpuși rusești și marfă cu motivul lui Putin.

Într-adevăr, China a călcat pe o cale foarte atentă pe tot parcursul conflictului, fără a condamna în mod deschis invazia, insistând că este cel mai bine plasată pentru a juca pacea. China a oferit Rusiei finanțare, tehnologie și acoperire diplomatică, iar Occidentul se teme acum că ar putea merge mai departe.

Există semne ale acestui sprijin tacit peste tot în Heihe și mementouri despre motivul pentru care China ar dori să-l mențină. Heihe este punctul de intrare pentru gazoductul Power of Siberia 1, iar China cumpără acum mai mult din acest gaz decât oricând înainte, compensând Rusia pentru mare parte din comerțul pe care l-a pierdut cu Europa.

Mai în sus de râu, există și un pod enorm care facilitează comerțul cu mărfuri care încă mai curge între cele două. Este, de asemenea, un memento că această graniță vastă este pașnică. Nu a fost întotdeauna cazul și bătăliile duse de comunitățile distruse de aici. Menținerea păcii de astăzi permite ambelor părți să concentreze resursele în altă parte.

Citește și: