• Poliția franceză a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor la o manifestație de amploare în vestul țării.
  • Protestul a pornit la sfârșitul dimineții, la care au participat cel puțin 6.000 de persoane.
  • Tulburările au loc după săptămâni de proteste la Paris. Vizita de stat a regelui Charles al III-lea în Franța a fost amânată la cererea lui Macron.

Poliția franceză a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor la o manifestație de amploare în vestul țării, scrie BBC.

Mii de oameni s-au adunat la Sainte-Soline pentru a protesta împotriva planurilor pentru un nou rezervor de apă. Mai multe mașini de poliție au fost incendiate.

FOTO – Sky News

Tulburările au loc după săptămâni de proteste la Paris și în alte orașe din cauza reformei pensiilor președintelui Emmanuel Macron.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Protestele, care au avut loc sâmbătă (25 martie), au avut loc în ciuda interdicției de a se aduna în acest district.

Protestul a pornit la sfârșitul dimineții, la care au participat cel puțin 6.000 de persoane, potrivit autorităților locale, deși organizatorii susțin că grupul a fost de 25.000 de persoane.

Aceștia protestează împotriva unuia dintre rezervoarele construite în departamentul Deux-Sèvres – dezvoltat de un grup de 400 de agricultori pentru a reduce consumul de apă de la rețea în timpul verii.

Cea mai gravă secetă înregistrată în Franța anul trecut a intensificat discuțiile privind resursele de apă. Susținătorii rezervoarelor artificiale spun că acestea ar putea oferi o soluție la penuria de apă în timpul viitoarelor perioade de secetă.

Însă opozanții spun că proiectul favorizează marii producători agricoli pentru irigarea culturilor în timpul verii și nu ar ajuta direct comunitatea locală.

,,În timp ce țara se ridică pentru a apăra pensiile, noi ne vom ridica în același timp pentru a apăra apa”, au declarat organizatorii, reuniți sub sloganul ,,Bassines non merci” – ,,Nu rezervoarelor, mulțumesc” .

Forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a-i opri pe unii protestatari care ar fi aruncat cu artificii atunci când s-au apropiat de zona de construcție îngrădită.

Oficialii au declarat că mai multe persoane au fost arestate, iar poliția a confiscat arme, inclusiv cocktailuri Molotov și cuțite. S-au înregistrat 61 de răniți, dintre care 22 grav, în rândul polițiștilor care au fost atacați cu artificii și cocktailuri Molotov de către unii protestatari, a anunțat prefectul local într-un comunicat.

Președintele Macron a declarat: ,,Nu vom ceda niciodată în fața acestor situații. Într-o democrație, nu avem dreptul să folosim violența” .

Ministrul de interne Gérald Darmanin a declarat că violența afișată împotriva ofițerilor a fost ,,incalificabilă” .

Demonstrația de sâmbătă vine după manifestațiile similare din octombrie împotriva acestor planuri, precum și după protestele de amploare care au cuprins Franța ca răspuns la decizia președintelui Macron de a forța o creștere a vârstei de pensionare.

Situația din Paris și din alte orașe a fost mai calmă în cursul nopții, dar forțele de ordine au rămas în alertă maximă după zile de ciocniri cu protestatarii.

Demonstrațiile au fost în mare parte pașnice, dar mai multe orașe franceze au fost martorele unor episoade de violență în această săptămână. În Bordeaux, intrarea în primărie a fost incendiată.

Vizita de stat a regelui Charles al III-lea în Franța a fost amânată la cererea președintelui Macron. Călătoria la Paris și Bordeaux ar fi trebuit să înceapă duminică.

Citește și:

Ce a declarat Kylian Mbappe în calitate de căpitan al naționalei Franței: „Nu am de gând să mă schimb”

VIDEO. Noi proteste în Franța față de reforma pensiilor. În Marsilia, manifestanții au pătruns pe șinele de tren din gara Saint-Charles

VIDEO. Proteste în Franța. Peste 3,5 milioane de persoane au ieșit în stradă. Protestatarii au dat foc primăriei din Bordeaux/ Primăria din Lyon a fost atacată cu pietre