• În Berlin femeile vor putea veni topless la piscină, după mai multe proteste.
  • Militanții pentru egalitatea de gen sărbătoresc schimbarea regulilor, care se aplică pentru piscinele interioare și exterioare.
  • Modificare vine după cazul în care un salvamar a cerut poliției să o dea afară pentru că înota topless la o piscina acoperită din Berlin.

În Berlin femeile vor putea veni topless la piscină. Militanții pentru egalitatea de gen sărbătoresc schimbarea regulilor, care se aplică pentru piscinele interioare și exterioare.

Atunci când un salvamar a cerut poliției să o dea afară pe Lotte Mies pentru că înota topless la o piscina acoperită din Berlin, a fost o mișcare care, fără să vrea, a declanșat o modificare a regulilor care permite tuturor femeilor, inclusiv turiștilor de sex feminin care vizitează orașul, libertatea de a face topless în timp ce înoată, scrie The Guardian.

Decizia de a schimba regulile privind îmbrăcămintea în capitala germană a fost luată după ce două femei, printre care și Mies, au depus plângeri pentru că au fost date afară sau nu li s-a mai permis accesul la piscinele orașului pentru că au refuzat să se acopere și au cerut să beneficieze de aceleași drepturi ca și bărbații atunci când fac baie „oben-ohne” (topless) în piscinele publice.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ

Ce spun activiștii?

Mies a descris că s-a simțit umilită în timp ce a plecat și a contactat departamentul pentru justiție, diversitate și antidiscriminare al orașului. Plângerea ei a determinat o modificare a regulilor, după ce departamentul a constatat că Mies a interpretat corect regulile în ceea ce privește înotul, iar decizia a fost luată pentru adăuga în mod explicit că oricine, indiferent de sex, poate face topless în piscinele publice.

„M-am simțit foarte umilită și am simțit că demnitatea mea ca ființă umană a fost discriminată pentru că sunt femeie, astfel încât anumite lucruri și premise mi-au fost refuzate din cauza unor coduri morale nescrise pe care bărbații le-au impus femeilor și care sunt încă în vigoare astăzi”, a declarat Mies pentru The Guardian.

„Principala problemă a întregului subiect este că femeile sunt expuse la o permanentă sexualizare, iar acest lucru este echivalat cu disponibilitatea sexuală și sunt tratate în consecință. Toată lumea ar trebui să aibă aceleași șanse și, mai presus de toate, libertatea de alegere, mai ales când vine vorba de propriul corp”, a continuat Mies.

„Acum s-a stabilit că acest regulament se aplică întotdeauna în conformitate cu principiul tratamentului egal al tuturor sexelor. Nu mai există moduri diferite de interpretare a practicii comune, ci fiecare oaspete al piscinelor noastre are acum posibilitatea de a decide singur ce fel de costum de baie dorește să poarte”, a declarat operatorul piscinelor din Berlin, Berliner Bäderbetriebe.

Berlinul nu este singurul oraș german care permite înotul topless. În mai 2022, Göttingen din Saxonia Inferioară, în centrul Germaniei, a devenit primul oraș german care a permis înotul topless al femeilor în piscinele sale interioare și exterioare, după ce o înotătoare care s-a identificat ca fiind de sex masculin a fost refuzată de la o piscină publică pentru că a vrut să înoate cu pieptul gol. După o scurtă fază de testare, reglementarea este acum aplicată.

Citește și