• Fumatul poate avea efecte și asupra aspectului – inclusiv asupra pielii.
  • Renunțarea la fumat este benefică pentru aproape toate organele din corp, inclusiv pentru cel mai mare, pielea.
  • Cercetătorii au concluzionat că roșeața pielii și petele provocate de tutun au scăzut semnificativ după ce s-a renunțat la fumat.

Fumatul poate contribui la o serie de probleme ale pielii, de la riduri premature la decolorare. Dar renunțarea la fumat poate ajuta la minimizarea și chiar la inversarea unora dintre aceste efecte.

Tutunul poate cauza probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul și bolile de inimă. Dar vă poate afecta, de asemenea, aspectul fizic – inclusiv pielea.

Din cauza fumatului, vasele de sânge se contractă, reducând fluxul de oxigen și nutrienți către piele. ResearchTrusted Source sugerează că persoanele care fumează au mai puține fibre de colagen și elastină, proteine cheie pentru sănătatea și fermitatea pielii. Între timp, fumul de tutun este legat de pigmentarea care poate face ca tenul tău să arate cenușiu sau roșiatic. În plus, fumatul poate provoca pete de vârstă, riduri premature și poate agrava afecțiuni ale pielii precum psoriazisul sau eczema.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Dar ce se întâmplă cu pielea ta atunci când te lași de fumat?

Renunțarea la fumat este benefică pentru aproape toate organele din corp, inclusiv pentru cel mai mare, pielea.

Îmbunătățește tenul și pigmentarea

Potrivit unei cercetări din 2012, renunțarea la fumat poate reduce petele de vârstă, roșeața și alte semne de decolorare. Un studiu din 2013 a reluat această constatare. Cercetătorii au concluzionat că roșeața pielii și petele provocate de tutun au scăzut semnificativ după ce s-a renunțat la fumat, scrie Healthline.

Reduce semnele de îmbătrânire

Un studiu din 2010 a concluzionat că renunțarea la fumat a dus la o reducere cu 13 ani a vârstei biologice a participanților. Cercetătorii au bazat acest număr pe factori precum luminozitatea, netezimea, elasticitatea și colorarea pielii. Acestea fiind spuse, este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin modul în care renunțarea la fumat influențează ridurile existente.

Restabilește producția de colagen

Fumatul afectează producția de colagen, dar acest proces poate fi restabilit după ce se renunță la fumat. Într-un studiu din 2019, cercetătorii au descoperit că renunțarea la fumat a dus la reactivarea producției de colagen în organism.

Când vei vedea rezultatele?

Conform cercetărilor din 2019, semnele cauzate de petele de vârstă și de hiperpigmentare pot scădea în decurs de o lună, de la renunțarea la fumat. Un studiu din 2013 a constatat, de asemenea, că modificările de culoare a pielii cauzate de fumat încep să se inverseze la aproximativ 4-12 săptămâni după ce te-ai lăsat de fumat.

Nu uita: perioada de timp necesară înainte de a observa beneficiile poate varia. Dar, probabil, te poți aștepta la unele îmbunătățiri în decurs de o lună.

Fumatul poate afecta pielea în timp, provocând pete de vârstă, riduri premature, decolorare și îngroșare. De asemenea, poate agrava simptomele unor afecțiuni ale pielii precum psoriazisul și eczema. Renunțarea la fumat poate inversa o parte din daune, restabili producția de colagen, diminua semnele de roșeață și hiperpigmentare și reduce aspectul ridurilor.

Citește și