• Finlanda aderă marți la NATO, un pas care va face țara mai sigură și alianța mai puternică, a spus luni șeful NATO, Jens Stoltenberg.
  • Președintele finlandez Sauli Niinistö se va deplasa marți la Bruxelles pentru a participa la o ceremonie de aderare la sediul NATO, marcând oficial începutul aderării țării la alianța militară.
  • Finlanda a depus o cerere comună de aderare la NATO, alături de Suedia, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Finlanda devine oficial membră NATO marţi, anunță şeful NATO, Jens Stoltenberg. Finlanda va deveni astfel mai sigură, iar alianţa mai puternică, a spus luni șeful NATO, scrie CNN.

„Vom ridica steagul finlandez pentru prima dată aici, la sediul NATO. Va fi o zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea nordică și pentru Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în ansamblu”, a spus el reporterilor la Bruxelles.

„Finlanda își va depune instrumentul de aderare la Alianța Nord-Atlantice Departamentul de Stat al SUA la Bruxelles marți, 4 aprilie, înainte de începerea reuniunii miniștrilor de externe din cadrul Alianței. Depunerea va fi făcută de ministrul afacerilor externe Pekka Haavisto”, a precizat luni președinția într-un comunicat.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Niinistö și secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, vor avea o întâlnire bilaterală urmată de o conferință de presă și se așteaptă ca ambii să facă declarații în cadrul ceremoniei.

Finlanda a depus o cerere comună de aderare la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, alături de Suedia, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

În timp ce aderarea Finlandei a fost ratificată de toate statele membre, candidatura Suediei a fost blocată din cauza opoziției din partea Ungariei și a Turciei.