• Sonda spaţială Juice este pe cale să fie lansată spre Jupiter în căutarea unor medii extraterestre favorabile vieţii.
  • Misiune a ESA, Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) urmează să fie lansată joi de la Centrul Spaţial Kourou din Guyana Franceză, la bordul unei rachete Ariane 5.
  • Juice este prima misiune europeană care se aventurează în sistemul solar exterior, ce începe după Marte.

Sonda spaţială Juice este pe cale să fie lansată spre Jupiter, planeta gigantică din sistemul nostru solar, şi lunile sale îngheţate, în căutarea unor medii extraterestre favorabile vieţii, scrie Mashable.

Misiune emblematică a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) urmează să fie lansată joi de la Centrul Spaţial Kourou din Guyana Franceză, la bordul unei rachete Ariane 5. Acesta va fi penultimul zbor al acestui lansator, care va fi înlocuit de Ariane 6, potrivit Space.com.

Nava spațială JUICE

Sonda de peste şase tone concepută de Airbus, cu zece instrumente ştiinţifice la bord, va fi propulsată la o altitudine de 1.500 km înainte de a fi trimisă pe orbită, a declarat Véronique Loisel, manager de proiect pentru Arianespace.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Apoi va începe călătoria lui Juice, care va ajunge la destinaţia finală în 2031, la aproximativ 628 de milioane de kilometri distanţă de Pământ. O călătorie lungă, deoarece sonda nu are suficientă putere pentru a ajunge la Jupiter pe o traiectorie directă.

Sonda va trebui să treacă prin manevre complexe de asistenţă gravitaţională, care constau în folosirea forţei de atracţie a altor planete.

Sonda se va confrunta cu „o diferenţă mare de temperatură” , între plus 250 de grade în timpul survolului planetei Venus şi minus 230 de grade în jurul lui Jupiter, a notat Carole Larigauderie, şefa proiectului Juice pentru Centrul Naţional de Studii Spaţiale (CNES) din Franţa.

O altă provocare este menţinerea puterii atunci când lumina soarelui va fi de 25 de ori mai slabă decât pe Pământ. Sonda Juice este echipată cu panouri solare de 85 de metri pătraţi – de dimensiunea unui teren de baschet – pentru a colecta un maximum de fotoni” .

Călătoria spre Jupiter

Odată ajunsă la destinaţie, sonda care va fi parcurs 2 miliarde de kilometri, va intra pe orbita lui Jupiter, după o frânare periculoasă.

Ea va inspecta sistemul lui Jupiter, alcătuit din planeta uriaşă şi principalii săi sateliţi – vulcanicul Io şi cei trei tovarăşi ai săi îngheţaţi: Europa, Ganymede şi Callisto. Un teren deja defrişat” de alte sonde spaţiale, inclusiv Galileo şi Juno.

Este un sistem solar în miniatură, al cărui studiu ne va permite să înţelegem mai bine cum s-a format sistemul nostru solar” , a spus Olivier Witasse, director ştiinţific în cadrul proiectului Juice pentru ESA.

Condiţiile meteorologice, câmpurile magnetice, legătura lunilor între ele… acestea sunt informaţii care vor contribui la principalul scop al misiunii: identificarea mediilor locuibile, adică favorabile formelor de viaţă.

Care este misiunea lui JUICE?

Juice vizează în special Ganymede, cea mai mare lună din sistemul solar, singura care posedă un câmp magnetic intrinsec ce o protejează de radiaţii. În 2034, sonda este programată să intre pe orbita lui Ganymede, ceea ce va constitui o premieră.

Ca şi Europa, Ganymede este un candidat ideal pentru căutarea mediilor locuibile. Asta nu înseamnă că vom găsi viaţă acolo, dar vrem să ştim dacă viaţa ar putea exista acolo” , a declarat Francis Rocard, planetolog la CNES.

Sub crusta lor de gheaţă, cele două luni adăpostesc vaste oceane de apă lichidă, principala condiţie pentru apariţia vieţii.

Instrumentele de la bordul sondei ar trebui să permită studierea acestui ocean pentru a se afla dacă este posibil să adăpostească forme de viaţă.

Ce fel de forme de viaţă? Nu avem idee” , a răspuns Rocard. Însă, extrapolând din ceea ce se cunoaşte despre viaţa terestră în medii extreme, oamenii de ştiinţă estimează că poate fi vorba despre microorganisme primitive, precum bacteriile.

Datele culese vor fi completate cu cele obţinute de la sonda Europa Clipper de la NASA, care va decola în 2024 pentru a inspecta Europa.

Cu un cost total de 1,6 miliarde de euro, Juice este prima misiune europeană care se aventurează în sistemul solar exterior, ce începe după Marte.

Citește și:

VIDEO. Telescopul spațial James Webb surprinde imagini uimitor de clare ale planetei Uranus și ale inelelor sale

ESA se pregătește de o nouă misiune. Agenția spațială va verifica dacă sateliții naturali ai lui Jupiter pot susține viața

VIDEO. NASA prezintă „habitatul de pe Marte”. Patru voluntari încep noul experiment în vară