Potrivit studiilor, odată cu înaintarea în vârstă, oamenii tind să se trezească mai devreme dimineața.

„La fel ca majoritatea lucrurilor care se schimbă odată cu vârsta, nu există un singur motiv și toate sunt interconectate”, a explicat Cindy Lustig, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, creierul devine mai puțin receptiv la factori precum lumina soarelui, indicii sociale și activitatea fizică, care indică în ce moment al zilei ne aflăm, relatează Indy100.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Cablajul creierului probabil că nu mai simte… și nu mai răspunde la intrări la fel de bine cum ar trebui, deoarece este vorba despre un creier care îmbătrânește”, a declarat Sairam Parthasarathy, directorul Centrului pentru somn și științe circadiene de la Universitatea de Științe ale Sănătății din Arizona.

Persoanele tinere pot face mai ușor legătura între activități precum mâncatul cinei și planificarea somnului în orele următoare. Însă, pentru persoanele în vârstă, acest lucru nu este la fel de simplu, având în vedere capacitatea lor de a observa detaliile, care poate fi afectată odată cu înaintarea în vârstă.

„În mod interesant, unul dintre motive pare să fie faptul că schimbările de vedere care apar odată cu vârsta reduc intensitatea gradului de stimulare luminoasă pe care îl primește creierul nostru, care joacă un rol important în „setarea” ceasului nostru circadian și în menținerea lui pe drumul cel bun”, a spus Cindy Lustig.

Citește și: