• Rețeaua neuronală „transformatoare”, care a fost folosită în ultimii cinci ani și ceva, urmărește să se apropie și mai mult de creierul uman.
  • Una dintre ideile centrale din spatele AI a fost să imite structura creierului în speranța de a crea ceva care să apropie o mașină de gândire.
  • Un alt domeniu este învățarea continuă, care intră în problema cum și când atât oamenii, cât și sistemele AI pot uita informații și cum pot fi amintite acele informații.

Sistemele de inteligență artificială sunt modelate după creierul uman, dar o nouă ramură de cercetare de la Universitatea Columbia din New York examinează dacă evoluțiile IA ar putea conține indicii cu privire la modul în care funcționează creierul și cum ar putea fi îmbunătățită funcția sa, scrie Fox News.

Columbia a fost una dintre cele șapte universități pe care Fundația Națională de Știință le-a desemnat ca un nou institut național de cercetare AI, iar cele 20 de milioane de dolari primite vor stimula Institutul AI pentru Inteligență Artificială și Naturală al școlii. Scopul este de a efectua cercetări „care conectează progresele majore înregistrate în sistemele AI de revoluția în înțelegerea noastră a creierului”.

Richard Zemel, profesor de informatică la Columbia, a declarat pentru Fox News Digital că ambiția este de a reuni cercetătorii de top în IA și neuroștiințe într-un exercițiu de antrenament care poate aduce beneficii sistemelor și oamenilor AI.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Ideea este că merge în ambele sensuri”, a spus Zemel. „AI s-a inspirat din creierul uman, iar rețelele neuronale au lucruri care sunt slab conectate la creier.” Una dintre ideile centrale din spatele AI a fost să imite structura creierului în speranța de a crea ceva care să apropie o mașină de gândire. Rețelele neuronale artificiale modelate după creier sunt compuse din milioane de noduri de procesare care ajută sistemele AI să învețe atunci când sunt alimentate cu date.

Rețeaua neuronală „transformatoare”, care a fost folosită în ultimii cinci ani și ceva, urmărește să se apropie și mai mult de creierul uman, concentrându-se pe contextul întrebărilor care i se adresează pentru a ajunge la un răspuns mai precis. Zemel a spus că transformatoarele se concentrează pe conceptul de „atenție”.

„Este ceva ce ei numesc efectul de cocktail”, a spus Zemel. „Ești la o petrecere și abia poți auzi, dar îți auzi numele chiar dacă au loc o mulțime de conversații. Creierul tău este capabil să înțeleagă și să se ocupe de ceva.”

Cercetătorii caută să înțeleagă rețelele neuronale din creierul oamenilor

El a spus că acest concept de „atenție” face ca rezultatul AI generativ să fie din ce în ce mai utilizabil de către oamenii care pun întrebări despre sistemele AI. Acest tip de muncă a deschis ușa pentru a ne întreba dacă îmbunătățirile AI ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine creierul.

„Prin înțelegerea acestor rețele neuronale complicate, ne oferă asta niște ipoteze sau lucruri noi de investigat în creier?” Zemel a spus. Unele dintre marile întrebări la care Columbia le va analiza includ înțelegerea conceptului de „învățare flexibilă robustă”. El a spus că multe sisteme AI de până acum pot deveni bune la o anumită sarcină, dar apoi nu se descurcă la fel de bine atunci când i se oferă o altă sarcină de făcut, în timp ce creierul uman arată mai multă adaptabilitate.

AI a arătat că poate dezvolta rapid abilitățile lingvistice, iar Zemel a spus că acesta este un exemplu cum AI care i-ar putea ajuta să înțeleagă cum să antreneze mai eficient creierul uman. „Multe dintre aceste noi sisteme sunt destul de bune la preluarea noilor sarcini lingvistice. Cu doar un exemplu sau două, ei învață ceva foarte repede, în unele moduri mai repede decât oamenii”, a spus el. „Atunci este o întrebare, ne dă asta o idee despre ce vrem să facem diferit pentru pregătirea umană?”

Un alt domeniu este învățarea continuă, care intră în problema cum și când atât oamenii, cât și sistemele AI pot uita informații și cum pot fi amintite acele informații. „AI suferă uneori din cauza multor uitări”, a spus Zemel. „Amândoi au probleme în moduri diferite, așa că acesta este un domeniu bun de studiat și de a încerca să ne dăm seama dacă există modalități de a-i determina pe amândoi să se ajute reciproc.”

Citește și: