- Criza costului vieții continuă să împingă familiile în sărăcie și îi face pe copii din ce în ce mai vulnerabili la bandele criminale.
- Îngrijorătoare este și constatarea că aproape unul din 10 copii a spus că intenționează să se întâlnească în această vară cu o persoană pe care o întâlniseră pentru prima dată online.
- Reducerile devastatoare la serviciile pentru tineret au jucat și ele un rol, activitățile gratuite sau la prețuri accesibile din ce în ce mai rare.
Un număr record de copii sunt expuși riscului de exploatare sexuală și criminală în această vară deoarece criza costului vieții face ca majoritatea familiilor să nu își permită activități în timpul vacanțelor. Cea mai mare organizație de caritate pentru copii din Marea Britanie, Barnardo’s, a emis avertismentul după ce sondajele au arătat că șase din 10 părinți vor avea dificultăți să-și permită vacanțe, să-și ia timp liber de la serviciu sau să ia excursii în familie în timpul vacanței școlare de șase săptămâni, scrie The Guardian.
Advertisment
Există mai mult de 5 milioane de copii cu vârsta cuprinsă între 11 și 17 ani în Anglia și Țara Galilor, iar experții cred că un număr semnificativ este acum expuși unui „risc mai mare” de exploatare și vor lipsi supravegherea adulților, fie online, fie în lumea exterioară.
Criza costului vieții duce la sărăcie
Un lucrător de primă linie pentru Barnardo’s a spus că criza costului vieții continuă să împingă familiile în sărăcie și îi face pe copii din ce în ce mai vulnerabili la bandele criminale. „În acest moment, cel mai simplu mod pentru tineri de a obține bani în plus pentru a avea un pic de mâncare, apă caldă, să pună curentul electric, este să facă trafic de droguri”, au spus aceștia.
Recomandări
Un nou sondaj efectuat pe 1.191 de părinți și 729 de copii cu vârste între 11 și 17 ani a constatat că unul din 10 era îngrijorat de întâlnirea unor bande criminale în zona lor în perioada vacanței. Ei au spus că sunt îngrijorați că nu au unde să meargă în siguranță în cartierul lor în această vară.
Jess Edwards, consilierul principal al organizației de caritate, a spus că deseori tinerii nu au recunoscut când sunt exploatați. „O ofertă aparent simplă de cadouri, mâncare sau băutură într-un moment de nevoie poate fi rapid folosită de criminali într-un ciclu de datorii sau exploatare.”
Edwards a îndemnat familiile să aibă grijă de schimbări emoționale și comportamentale sau de copiii care au dintr-o dată bani sau articole scumpe pe care le-au achiziționat în mod inexplicabil. Barnardo’s solicită intervenția guvernamentală urgentă în această problemă, cu investiții în servicii pentru a se asigura că niciun copil nu rămâne fără sprijin de specialitate după ce a fost exploatat.
Activitățile gratuite și prețurile accesibile, întâlnite tot mai rar
Reducerile devastatoare la serviciile pentru tineret au jucat și ele un rol, activitățile gratuite sau la prețuri accesibile din ce în ce mai rare. Din 2010, 760 de centre de tineret s-au închis, iar cheltuielile în termeni reali ale consiliilor pentru serviciile pentru tineret au scăzut cu peste 70%. În unele zone, o astfel de finanțare a fost eliminată în întregime, șapte consilii admitând că nu au fost alocați bani pentru serviciile pentru tineret în 2020-2021.
Potrivit sondajului, mai mult de jumătate dintre copiii chestionați au spus că sunt îngrijorați că se plictisesc și nu au ce face în vacanța de vară, ceea ce poate duce la o exploatare mai mare a acestora. Un tânăr a spus că problema ar putea fi remediată cu mai multe cluburi de tineret. „De asta avem nevoie. Cluburile de tineret erau cool și apoi într-o zi au dispărut… vor doar ca copiii să fie acum pe stradă.”
Chiar și atunci când cluburile de vacanță sunt disponibile, un sfert dintre familii au spus că nu își pot permite și o cincime a exclus să își poată lua timp liber de la serviciu pentru a-și petrece cu copiii.
Experții în protecția copilului subliniază, de asemenea, că amenințarea exploatării poate avea originea online, șapte din 10 tineri spunând că se așteptau să petreacă mai mult timp pe computer în timpul vacanței. La fel de îngrijorătoare este și constatarea că aproape unul din 10 copii a spus că intenționează să se întâlnească în această vară cu o persoană pe care o întâlniseră pentru prima dată online.
Citește și:
- Gmail integrează instrumente de inteligență artificială pentru a găsi mai rapid e-mailurile importante
- Lionel Messi, huiduit la ultimul meci pentru PSG. Cum a reacționat fotbalistul după ce a pierdut
- Rusaliile 2023 – momentul marcant când Sfinţii Apostoli şi-au început misiunea de a răspândi învăţăturile lui Hristos
Partenerii noștri