• Zona euro a intrat în recesiune tehnică, înregistrând o scădere economică de 0,1% în primul trimestru al anului 2023.
  • Pentru zona euro este a doua scădere economică trimestrială, după cea de 0,1%, înregistrată în perioada octombrie-decembrie 2022, astfel că datele de joi marchează intrarea în recesiune tehnică.
  • Cele mai mari scăderi economice din zona euro au fost raportate de Irlanda (-4,6%) şi de Olanda (-0,7%).

Zona euro a intrat în recesiune tehnică, înregistrând o scădere economică de 0,1% în primul trimestru al anului 2023, conform datelor anunţate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), scrie Politico.

,,În cursul primului trimestru din 2023, valoarea PIB-ului, ajustată în funcţie de variaţiile sezoniere, a scăzut cu 0,1% în zona euro şi a crescut cu 0,1% în întreaga Uniune Europeană, comparativ cu trimestrul precedent, conform estimărilor actuale” , anunţă Oficiul UE pentru Statistică (Eurostat).

Pentru zona euro este a doua scădere economică trimestrială, după cea de 0,1%, înregistrată în perioada octombrie-decembrie 2022, astfel că datele de joi marchează intrarea în recesiune tehnică.

Cele mai mari scăderi economice din zona euro au fost raportate de Irlanda (-4,6%) şi de Olanda (-0,7%).

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

La nivel anual, valoarea PIB-ului zonei euro şi cea a PIB-ului din întreaga Uniune Europeană au crescut cu 1,0% comparativ cu primul trimestru din 2022.

Această revizuire semnificativă se explică în primul rând prin noile date referitoare la evoluţia economiei germane, prima economie europeană, care arată că aceasta a intrat la rândul său în recesiune la începutul lui 2023, din cauza dificultăţilor înregistrate de sectorul industrial.

Zona euro a intrat în recesiune tehnică la începutul anului

Cele mai recente cifre ridică semne de întrebare cu privire la perspectivele pentru întregul an 2023. La mijlocul lunii mai, Comisia Europeană miza pe o creştere de 1,1% în 2023, pentru cele 20 de state care fac parte din zona euro.

Această cifră pare acum una „optimistă”, apreciază economistul ING, Charlotte de Montpellier, care prognozează o creştere de doar 0,5% pentru întregul an.

„Începând din primăvară, toate datele au fost negative”, subliniază economistul, menţionând în special datele privind producţia industrială germană şi noile comenzi.

Potrivit lui Charlotte de Montpellier, „economia europeană este într-o fază de stagnare şi a trecut cu greu iarna din cauza şocului energetic”. Chiar dacă cotaţiile la gaze şi petrol au scăzut în ultimele luni, explozia de anul trecut a preţurilor a avut un impact important asupra încrederii gospodăriilor care şi-au redus consumul.

Economia europeană este afectată de asemenea de creşterea dobânzilor de referinţă de către Banca Centrală Europeană, care reduce cererea de credite şi frânează investiţiile, în special în sectorul imobiliar, antrenând o scădere a activităţii în construcţii.

Încetinirea economică constatată în SUA şi revenirea sub aşteptări în China afectează de asemenea exporturile europene.

Citește și

Un crocodil din Costa Rica face istorie. Femela a avut primul caz de „naștere virgină” din specia sa

Designerul român Stephan Pelger, în vârstă de 43 de ani, a fost găsit mort în casă

Țara care are cel mai bun risotto din lume. Nu e Italia, potrivit Taste Atlas