• Agenția Spațială Europeană a lansat telescopul Euclid, care are misiunea de a explora ,,universul întunecat” .
  • Sonda s-a desprins de racheta Facon 9 și, după separare, a pornit într-o călătorie de aproximativ o lună până la destinație, cunoscută ca al doilea punct Lagrange al orbitei solare.
  • Misiunea Euclid este de a realiza o imensă hartă 3D a cosmosului, în efortul de a face conexiuni între materia întunecată și energia întunecată.

Telescopul spațial Euclid al Agenției Spațiale Europene a decolat sâmbătă la bordul unei rachete SpaceX din Florida. Denumită după matematicianul grec antic Euclid, sonda de 2 tone s-a desprins de racheta Facon 9 și, după separare, a pornit într-o călătorie de aproximativ o lună spre destinația sa, cunoscută ca al doilea punct Lagrange al orbitei solare, un loc de echilibru gravitațional în sistemul solar.

Misiunea Euclid este de a realiza o imensă hartă 3D a cosmosului, în efortul de a face conexiuni între materia întunecată și energia întunecată.

Euclid va cerceta galaxii aflate la o distanță de până la 10 miliarde de ani lumină de Pământ

Pe o perioadă de şase ani, sonda va întocmi o hartă tridimensională a Universului, cuprinzând aproximativ două miliarde de galaxii şi acoperind o treime din cer. Galaxiile îndepărtate observate vor permite să se călătorească înapoi în timp, până acum 10 miliarde de ani – timpul necesar pentru ca lumina lor să ajungă la noi.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cantitatea imensă de date colectate va fi făcută publică, astfel încât comunitatea ştiinţifică să poată profita pe deplin de ea, pe urmele celor aproximativ 2 600 de cercetători din 15 ţări care sunt membri ai consorţiului Euclid.

Citește și

VIDEO. Cum îi învață roboții de la o bibliotecă din California pe copiii cu autism

VIDEO. Caracatițele visează la fel ca oamenii. Ce au descoperit biologii

Sfârșitul unei ere: Unul dintre cele mai vechi ziare din lumea a tipărit ultima ediţie după mai bine de 300 de ani. Care este motivul acestei decizii?