• Telescopul Euclid va decola astăzi de la Stația Forțelor Spațiale Cape Canaveral.
  • Misiunea de 1,4 miliarde de dolari va obține informații despre astrofizica și gravitație.
  • Euclid este conceput pentru a explora evoluția a ceea ce astrofizicienii numesc „universul întunecat”.

O rachetă SpaceX din Florida a fost pregătită pentru lansare sâmbătă, transportând un telescop orbital construit pentru a face lumină asupra fenomenelor cosmice cunoscute sub numele de energie întunecată și materie întunecată, despre care oamenii de știință spun că reprezintă 95% din universul cunoscut, scrie Reuters.

Telescopul Euclid, un instrument al Agenției Spațiale Europene (ESA) numit după matematicianul grec, numit „părintele geometriei”, a fost introdus în compartimentul de încărcare al unei rachete Falcon 9 pregătită să decoleze în jurul orei 11 a.m. EDT (1500 GMT) de la Stația Forțelor Spațiale Cape Canaveral.

Se așteaptă ca noile informații obținute în urma misiunii de 1,4 miliarde de dolari, proiectată să dureze cel puțin șase ani, să transforme astrofizica și, probabil, înțelegerea naturii gravitației.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE

Dacă totul decurge conform planului, Euclid va fi eliberat după o scurtă călătorie în spațiu pentru o călătorie de o lună până la destinația sa pe orbita solară, la aproape 1,6 milioane de km de Pământ – o poziție de stabilitate gravitațională între Pământ și Soare, numită Punctul Lagrange 2.

De acolo, Euclid este conceput pentru a explora evoluția a ceea ce astrofizicienii numesc „universul întunecat”, folosind un telescop cu unghi larg pentru a examina galaxiile aflate la o distanță de până la 10 miliarde de ani lumină de Pământ, dincolo de galaxia noastră, Calea Lactee.

Citește și: