• Casa Albă se confruntă cu critici pentru furnizarea de muniții, care sunt interzise de mulți aliați.
  • Rishi Sunak a declarat că Marea Britanie este una dintre cele 123 de țări care au semnat o convenție care interzice utilizarea lor.
  • Bombele cu dispersie explodează în aer și eliberează bombele” care se împrăștie pe o suprafață mare.

Rishi Sunak a declarat că Marea Britanie descurajează” utilizarea bombelor cu dispersie, după ce SUA a acceptat să le trimită în Ucraina. Președintele Joe Biden s-a confruntat cu critici pentru furnizarea acestor muniții, care sunt interzise de mulți aliați din cauza istoricului lor de ucidere și mutilare a civililor, scrie Sky News.

Premierul a declarat că Marea Britanie este una dintre cele 123 de țări care au semnat o convenție care interzice utilizarea lor și că va continua să se concentreze pe furnizarea de tancuri și arme cu rază lungă de acțiune pentru a ajuta la lupta împotriva Rusiei.

El a adăugat: Vom continua să ne facem partea noastră pentru a sprijini Ucraina împotriva invaziei ilegale și neprovocate a Rusiei, dar am făcut acest lucru prin furnizarea de tancuri grele de luptă și, cel mai recent, de arme cu rază lungă de acțiune, și sperăm că toate țările pot continua să sprijine Ucraina. Actul de barbarie al Rusiei provoacă suferințe de nedescris pentru milioane de oameni. Este corect să îi ținem piept în mod colectiv.” Sunak se va întâlni cu Joe Biden la Londra, luni, înainte de un summit NATO.

Recomandări

NU AJUNG ACASĂ!
TRUMP O ATACĂ PE CHENEY
SARKOZY E CONDAMNAT
USR VREA DEMISIA
IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA

De ce decizia privind bombele cu dispersie este controversată

Bombele cu dispersie explodează în aer și eliberează bombele” care se împrăștie pe o suprafață mare. Opozanții spun că acestea ucid fără discriminare și că unele dintre munițiile mai mici pot să nu detoneze, ceea ce reprezintă un risc pe termen lung pentru civili.

Biden a numit-o o decizie dificilă”, dar a spus că a trebuit să acționeze deoarece ucrainenii rămân fără muniție”. Statele Unite spun că Kievul a dat asigurări că nu va folosi bombe cu dispersie în zonele urbane, dar unii aliați NATO vor fi probabil neliniștiți în legătură cu aprovizionarea lor.

Convenția privind munițiile cu dispersie interzice utilizarea sau stocarea acestora din cauza efectului lor nediscriminatoriu asupra populației civile, deși SUA, Ucraina și Rusia nu sunt semnatare. Atât Moscova, cât și Kievul au folosit muniții cu dispersie până acum în război.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit SUA pentru pachetul de ajutor pentru apărare oportun, amplu și foarte necesar”, care va „aduce Ucraina mai aproape de victoria asupra inamicului și democrația de victoria asupra dictaturii”.

Joe Biden a luat o decizie greșită”

Președintele Comisiei de Apărare a Camerei Comunelor, Tobias Ellwood, a îndemnat SUA să se răzgândească”. Parlamentarul conservator a scris pe Twitter: Aceasta este o decizie greșită și va înstrăina bunăvoința internațională. Utilizarea lor lasă muniție neexplodată mortală pe câmpul de luptă, ucigând și rănind civili”.

Dr. Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al apărării, a declarat pentru Sky News: Este o mișcare importantă. Este o mișcare oportună. Rusia a folosit muniții cu dispersie din prima zi a acestui război agresiv și neprovocat împotriva Ucrainei. Au folosit muniții cu dispersie împotriva orașelor civile. Acum, avem nevoie de aceste tipuri de arme, precum și de alte tipuri de arme, pentru ca noi să atingem un singur și unic scop, care este acela de a ne elibera țara.”

El a adăugat: Vom folosi aceste arme în mod foarte responsabil. Ministrul nostru al apărării a dat asigurări scrise că vor fi aplicate anumite principii. Avem dreptul la autoapărare… dar, în exercitarea acestui drept, ne vom angaja întotdeauna să respectăm normele internaționale de război și legile umanitare. Avem de-a face cu un inamic care ne ucide civilii în fiecare zi.”

Citește și