• Printre mizele summitului NATO de la Vilnius, în Lituania, se numără și clarificarea unui concept extrem de sensibil care a fost evocat de mai multe ori de Emmanuel Macron.
  • Liderul francez a stârnit un adevărat val de proteste în Europa și în lume.
  • A rămas singur pe această poziție în care vorbește despre o autonomie în interiorul NATO.

Printre mizele summitului NATO de la Vilnius, în Lituania, se numără și clarificarea unui concept extrem de sensibil care a fost evocat de mai multe ori de Emmanuel Macron. Este vorba despre „autonomia strategică a Europei”, concept care a fost lansat la summitul NATO din 2013. Declanșarea războiului din Ucraina a schimbat datele problemei și va fi interesant de urmărit poziția pe care o va adopta acum președintele francez.

Ce înțelege Emmanuel Macron prin aceasta „autonomie strategică”?

Conceptul a intrat în jalonul Bruxelles în 2013 și a fost integrat în documentele de strategie globală ale UE în 2016. Emmanuel Macron a vorbit în detaliu despre acest subiect și l-a reluat. La summitul din toamna lui 2021, când Biden a făcut prima vizită în Europa a existat un document important făcut de Franța care o făcea să decidă care sunt armele ce pot fi instalate pe teritoriul Europei. Însă, după cum se vede, situația s-a schimbat radical. Această foaie de drum a coincis cu începutul războiului în Ucraina.

Care este poziția pe care o va apăra șeful statului francez în condițiile de azi? Este pregătit să o abandoneze sau să o amendeze?

Discursul a fost reluat de Emmanuel Macron în această primăvară când a fost în China și a vorbit despre autonomia strategică, apropo de Taiwan. A stârnit un adevărat val de proteste în Europa și în lume. Deci, el a rămas singur pe această poziție în care vorbește despre o autonomie în interiorul NATO și dezvoltarea unei apărăi europene.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Citește și