• Pentagonul vrea să trimită Ucrainei muniție de artilerie din Coreea de Sud și Israel.
  • Disputele privind furnizarea Ucrainei bombe cu dispersie arată o fractură în posibilitatea Vestului de a livra Ucrainei suficientă muniție de artilerie.
  • Această muniție se dispersează pe o suprafață mult mai mare și are o rată ridicată de eșec – peste 20% la muniția rusească și peste 2,5% la cea americană.

Muniția cu dispersie americană pentru Ucraina este criticată, inclusiv de țări NATO. Rusia a folosit muniție cu dispersie în Ucraina, alături de arme termobarice și proiectile incendiare. Mykhailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski, spune că au nevoie de mai multe arme pentru a câștiga.

Pentagonul vrea să trimită Ucrainei muniție de artilerie din Coreea de Sud și Israel. Disputele privind furnizarea Ucrainei bombe cu dispersie arată o fractură în posibilitatea Vestului de a livra Ucrainei suficientă muniție de artilerie.

Cu greu, oficiali ai Pentagonului au afirmat că proiectilele cu dispersie au fost necesare armatei ucrainene, în condițiile în care se găsește tot mai greu muniție clasică. Peste 100 de țări, inclusiv Regatul Unit, Germania și Canada, au semnat un acord în temeiul Convenției privind munițiile cu dispersie pentru a interzice producerea, stocarea, utilizarea și transferul unor astfel de proiectile sau bombe.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Rațiunile pentru care pentagonul a trebuit să livreze Ucrainei astfel de arme:

  • Rusia, Ucraina și SUA nu sunt semantare ale acestui acord
  • lipsa muniției convenționale
  • nevoia unei muniții cu un efect mai mare la țintă, în condițiile în care armata rusă a construit o apărare consolidată, cu tranșee și câmpuri de mine
  • Rusia a folosit încă de la începutul războiului muniție cu dispersie, muniție termobarică, dar și muniție incendiară, chiar și în localități.

În ce războaie s-au folosit armele cu dispersie?

Al doilea război mondial, Războiul din Vietnam, Sahara, Liban, Rusia în Afganistan, UK în Falklands în 1982, Războiul din Golf – 1991, Iugoslavia în Războiul din Bosnia – 1992-1995, Rusia în Războaiele din Cecenia – 1994-1996, Iugoslavia în Croația – 1995, Albania 1998-1999, Iugoslavia în Kosovo – 1999, SUA în Afganistan în 2001-2002, SUA și UK în Irak 2003-2006, Libia – 2011, Siria, yemen și Rusia împotriva Ucrainei în 2022 și 2023.

    Această muniție se dispersează pe o suprafață mult mai mare și are o rată ridicată de eșec – peste 20% la muniția rusească și peste 2,5% la cea americană. Elementele neexplodate rămân pe câmp și la atingere rănesc persoanele civile.

    Citește și