- OMS vrea să investigheze din nou originea COVID.
- În România, virusul încă își face de cap.
- Alexandru Rafila a spus că avem suficiente locuri în spitale și că masca nu devine obligatorie în spațiile publice.
Pandemia a trecut, întrebările rămân, iar răspunsurile întârzie să apară. OMS vrea să afle cum a luat naștere COVID-ul care ne-a schimbat viața din 2019 încoace și le cere chinezilor să fie mai cooperanți când vine vorba despre adevăr.
Advertisment
În România, virusul încă își face de cap. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că avem cam 2.000 de cazuri de COVID-19 în fiecare zi, iar situația rămâne așa pentru cel puțin două săptămâni. Tot Rafila a spus că avem suficiente locuri în spitale și că masca nu devine obligatorie în spațiile publice, dar e recomandată.
„E doar un număr. Nu e pandemie pentru că nu am un impact important pentru sănătatea publică. Până la urmă, nu contează că am număr mare de infecții virale, că până la urmă, și infecțiile de sezon, dacă ar fi să le numărăm ar fi mult mai multe. Ce e important este că procentul celor care ajung în terapie intensivă, cei cu formă severă, este extrem de mic. De exemplu, noi la Matei Balș avem 100 de pacienți care vin în fiecare zi cu COVID, 80% dintre ei au forme ușoare sau medii și merg acasă, cei 20% care rămân nu înseamnă că sunt forme severe, ci înseamnă că rămân sub observație. Nu contează numărul, că vom avea o creștere în săptămânile viitoare, ceea ce contează este că impactul, la nivel de spitale și sector medical, nu este unul mare, nu se compară cu ce a fost la început de pandemie”, a explicat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş.
Recomandări
OMS vrea o echipă de experți în China
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că este pregătit să trimită o nouă misiune de experți în China pentru a afla originea COVID-19, solicitând „acces deplin”, într-un interviu acordat Financial Times. „Facem presiuni asupra Chinei pentru a oferi acces deplin și cerem țărilor să ridice această problemă în cadrul întâlnirilor lor bilaterale (pentru a încuraja Beijingul) să coopereze”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
OMS spune că a trimis deja scrisori către China în care îi cere informații legate de virusul care a făcut primele victime în Wuhan și că e gata să mai trimită o echipa de experți care să caute originea virusului. Există două ipoteze legate de acest virus, fie că a scăpat dintr-un laborator în care era testat, fie că a ajuns la oameni de la animale, ipoteză susținută și de prima echipă trimisă de OMS în China, în 2021.
Citește și:
- Investigații „urgente” au fost lansate după acuzațiile la adresa lui Russell Brand. Elon Musk, Andrew Tate și Tucker Carlson îl susțin pe actor
- Rush Hour: 25 de ani de la comedia de acţiune care i-a adus împreună pe Jackie Chan şi Chris Tucker
- FOTO. Șase dintre cele mai frumoase și izolate porțiuni ale Marelui Zid Chinezesc
Partenerii noștri