- Islanda, Norvegia, Finlanda, Noua Zeelandă, Suedia, Germania, Nicaragua și Namibia sunt țările în care există cele mai mici inegalități între sexe.
- România este pe locul 88 față de 90 anul trecut, Rep. Moldova pe locul 19, Ungaria pe locul 99.
- România, Cipru și Ungaria sunt printre ultimele țări în categoria reprezentarea femeilor în politică.
Un raport recent al Forumului Economic Mondial arată că omenirea mai are 131 de ani până să atingă egalitate deplină între sexe. În timp ce țările din Europa și America de Nord tind să se descurce mai bine decât restul lumii, există o mulțime de variații, conform BBC.
Advertisment
La nivel European, România ocupă locul 32 din 36, fiind la coada clasamentului egalității de gen, urmată de Ungaria, Cipru, Grecia și Cehia.
În general, Islanda, Norvegia și Finlanda au cel mai mare scor la abilitarea politică. 15 din 36 de țări europene au avut la o îmbunătățire cu cel puțin 1 punct procentual în timp ce 13 țări au înregistrat un declin.
Recomandări
Țările europene ocupă locuri fruntașe în topul egalității de gen
Statele Unite ocupă locul 43, cu diferența de gen redusă cu mai puțin de 75%, în urma unor țări precum Columbia, Belarus, Liberia și Cabo Verde. Australia (77,8%) s-a clasat pe locul 26, între Mozambic și Chile, iar Canada (77%) s-a clasat pe locul 30, între Slovenia și Barbados.
Raportul analizează aspecte precum participarea economică a femeilor (inclusiv diferențele de gen în ceea ce privește veniturile, ocuparea forței de muncă și rolurile de conducere), nivelul educațional (cu măsuri precum ratele de alfabetizare și înscrierea la educație), sănătatea și supraviețuirea (cum ar fi speranța de viață) și abilitarea politică (reprezentarea feminină). în parlament, funcții ministeriale și ani cu un șef de stat bărbat sau femeie).
În ritmul actual de progres, se arată în raport, va dura 131 de ani pentru a ajunge la egalitate de gen. Nici o țară nu a atins încă egalitatea de gen deplină.
Primele 10 țări din Raportul Global 2023 al inegalității de gen
- Islanda, decalaj 91,2% închis
- Norvegia, decalajul 87,9% închis
- Finlanda, decalaj 86,3% închis
- Noua Zeelandă, decalaj 85,6% închis
- Suedia, decalaj 81,5% închis
- Germania, decalaj 81,5% închis
- Nicaragua, decalaj 81,1% închis
- Namibia, decalaj 80,2% închis
- Lituania, decalaj 80% închis
- Belgia, decalaj 79,6% închis
Citește și:
- Prognoza meteo pentru luna octombrie. Temperaturile vor fi mai mari decât cele specifice perioadei
- OpenAI şi fostul designer Apple pregătesc o nouă revoluţie a tehnologiei. Cum va funcționa iPhone-ul inteligenţei artificiale
- Google e noul detectiv folosit pentru a prinde criminalii. Mii de oameni acuză poliția de abuz și de invadarea intimității
Partenerii noștri